'Rusya ile sorunlar yavaş yavaş giderilmeye başlandı'

'Rusya ile sorunlar yavaş yavaş giderilmeye başlandı'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "Rusya ile yaşamış olduğumuz sorun, üretim, sektör, tarım ürünleri üzerinde ağır baskı oluşturdu. Bunun sonuçları yavaş yavaş giderilmeye başlandı" açıklamasında bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "Rusya ile yaşamış olduğumuz sorun, üretim, sektör, tarım ürünleri üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. Bunun sonuçları yavaş yavaş giderilmeye başlandı." dedi.

Daniş, Akdeniz İhracatçı Birliklerinde (AKİB) düzenlenen Yaş ve Kuru Meyve Sektör Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, üreticilerin pazarda yaşadığı sıkıntıların tarımsal üretimi etkilemesinden dolayı bu tür toplantıların gerçekleştirildiğini belirtti.

Üreticilerin dış pazarlarda ve içerideki sorunlarını ele almak için Bakanlık olarak çalışma modeli belirlediklerini ifade eden Daniş, şöyle devam etti:

"Daha önce süt, beyaz et, yumurta, dondurma sektörleriyle bir araya geldik. Bugün de yaş sebze meyve, kuru meyve ve seracılık temsilcileriyle bir araya geldik. Buradaki amacımız, sektörümüzün üretimden pazara kadar yaşadığı sorunları birinci ağızdan, yetkililerden dinleyip Bakanlık olarak sektör için sizin için ne yapabiliriz arayışı. Bu toplantılarda hem sinerji oluşturuyoruz hem karşılıklı olarak ne yapabileceğimizi konuşuyoruz hem de sektörle Bakanlığımız arasında yeni bir iletişim kanalı oluşturmuş oluyoruz. Bizim dış ilişkilerde oluşturduğumuz strateji grubu anında üreticilerimizin, ihracatçılarımızın yaşadığı, diğer Bakanlıklar da dahi olsun, sorunlarına birinci elden yardımcı olsun istiyoruz. Onların yanında olmak istiyoruz. Bakanımızın talimatları bu yönde. Bu toplantıyla beraber yeni bir sinerjinin, yeni bir dönemin başlayacağını ümit ediyoruz."

Söz sektörde, biz sektörü dinleyeceğiz. Bakanımızın çalışma usulü bu. Önerilerini alacağız. Hızlı hareket etmek istiyoruz. Varsa sorun bizim çözebileceğimiz, başka Bakanlıkları ilgilendirebilir, mevzuat değişikliği gerekiyorsa bununla ilgili çalışmalarımızı yapıp sektörün önünü açmak istiyoruz."

Rusya ile son dönemde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Daniş, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz dönemde Rusya ile yaşamış olduğumuz sorun, üretim, sektör, tarım ürünleri üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. Bunun sonuçları yavaş yavaş giderilmeye başlandı. Bu sürecin devamı olarak da 18 Kasım'da Bakanımızın başkanlığında Soçi'ye tarım fuarına katılmak için geniş bir heyetle gidiyoruz. Orada yapmış olduğumuz ön görüşmelerde de evet bir süreç başladı, ama bazı ürünler için ağır işleyen bir süreç var. Bunun daha da hızlandırılması niyeti taşıdığımızı ifade ettik. Bakanımızın bu düşüncelerle, bu amaçla Soçi'ye ciddi bir heyetle katılacağını bildirdik. Onlar da memnuniyetle karşıladılar. Şu anda Rus heyet Antalya'ya geldi. Bugün İzmir'de, birkaç gün sonra da Adana'da olacak. Hemen hemen krizden önceki duruma ticaretimiz dönecektir. Bunun için çalışıyoruz."

Bu arada, toplantının yapıldığı salondaki masada kendilerine ait isimliklerin yer almadığını öne süren Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ve Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer toplantıya katılmayarak, binadan ayrıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.