'Rusya ile petrol takası, Tahran'a 1,5 milyar dolar kazandıracak'

'Rusya ile petrol takası, Tahran'a 1,5 milyar dolar kazandıracak'

Rusya, nükleer programına yönelik yaptırımlar nedeni ile zor günler yaşayan İran ile petrol karşılığında mal takas anlaşması yapmaya hazırlanıyor.

The Moscow Times’ın haberine göre, günlük 500 bin varil petrol alımı yapacak Rusya, karşılığında mal ve eşya verecek. İran’ın anlaşmadan aylık kazancı 1,5 milyar doları bulacak.

Rus kaynaklar, anlaşmanın detaylarının görüşüldüğünü belirtirken, Tahran’dan takas anlaşması ile çelişkili açıklamalar geldi. Müzakerelerin başarılı bir şekilde sürdüğünü ifade eden Rus kaynaklar, "Biz anlaşmanın detaylarını görüşüyoruz. İmzalanacak anlaşmanın tarihi bu detaylara bağlı…" değerlendirmesinde bulundu.

Hedeflerinin anlaşmayı en kısa sürede imzalamak olduğunu belirten İranlı bir yetkili, "Bizim yetkililerimiz anlaşmanın detaylarını görüşüyor. Cenevre’de herhangi bir anlaşma sağlanamasa da Rusya ile takas anlaşmasının imzalanmasını ümit ediyoruz." dedi. IRNA ajansına konuşan İran Petrol Bakanlığı Halkla İlişkiler sorumlusu Akbar Nematollahi ise takas anlaşması ile ilgili iddiaları yalanladı.

İran nükleer programı ile ilgili sürdürülen müzakerelerde yer alan Rusya, ABD ve Avrupa Birliği’nden farklı olarak İran’a yönelik BM Güvenlik Konseyi kararları dışında uygulanan yaptırımlara katılmıyor.

ABD ve Avrupa’nın uyguladığı yaptırımlar, İran petrol ihracatını son 18 ayda yarı yarıya azaltarak günlük 1 milyon varile geriletti. Günlük 500 bin varil petrol alımına hazırlanan Rusya, İran’ın petrol ihracatının yüzde 50 artmasını sağlayacak. Petrol varil fiyatlarının ortalama 100 dolar civarında olduğu dikkate alınırsa İran’ın aylık ek geliri 1,5 milyar doları bulacak.

İran’ın Rusya’dan ne tür mal ve eşya alacağı ile ilgili detaylı bilgi verilmezken, Moskova’nın ticaret hacminin artması nedeni ile takas anlaşmasına sıcak baktığı ifade ediliyor.

İran’dan günlük 420 bin varille en çok petrol alımı yapan Çin, yaptırımlar nedeni ile 2013 için herhangi bir kesintiye gitmezken, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkeler alımlarını azalttı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.