Rusya, Dağıstanlı Nurcuları uyduruk gerekçelerle tutukladı

Rusya, Dağıstanlı Nurcuları uyduruk gerekçelerle tutukladı

Kazikhanov’un Rusya’da tutuklu bulunması, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun gündemine geldi

Ömer Çelebi’nin haberi:

RİSALEHABER-Geçtiğimiz yıllarda Rusya'nın bazı bölgelerinde Nur talebelerinin kaldığı evler Rus güvenlik güçleri tarafından basılmıştı. Bazı şahıslar gözaltına alınmıştı. Onlardan biri de Dağıstanlı Nur talebesi Bagir Kazikhanov. Kazikhanov’un Rusya’da tutuklu bulunması, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun gündemine geldi. 

Ne Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatında, ne Risale-i Nur'da, ne de Nur talebelerinde hiç bir zaman nefret ve şiddetin yer almamasına rağmen Rusya'nın bu suçlama ile Nur talebelerini gözaltına alması komisyon raporunda da yer adlı. Raporda, "Nursi taraftarlarını kovuşturma amacıyla icat edilen yasal bir kurgu olduğuna inanıldığı"na dikkat çekildi.

Yaklaşık 30 ülkede din özgürlüğünü izleyen kurum, sadece Risale-i Nur okuduğu için tutuklu bulunan Kazikhanov hakkında rapor hazırladı. Kazikhanov’un özelliğinin “Said Nursi takipçisi” olduğunun belirtildiği raporda 9 Nisan 2014 tarihinde gözaltına alındığı ve “aşırılık eylemlerini örgütlemek” iddiasıyla suçlandığı belirtildi.

Raporda özetle şu bilgilere yer verildi:

KURAN-I KERİM’İN TEFSİRİNİ YAZDI 

“Bagir Kazikhanov, 9 Eylül 1983'te Rusya Federasyonu idari birimi olan Dağıstan Cumhuriyeti'nde dünyaya geldi. Kazakhanov, 2012-2014 yılları arasında kiraladıkları evde düzenli aralıklarla İslami sohbetler düzenledi. Bu sohbetler sırasında o ve Müslüman takipçileri futbol izlemekle birlikte Türk-İslam düşünürü teolog Said Nursi’nin eserlerini okuyorlardı. 1960'da hayatını kaybeden Nursi, İslami eğitimin modernleştirilmesini savunarak Kuran-ı Kerim’in bir tefsirini yazdı. Etnik olarak Kürt’tü. Nursi ayrıca zulme maruz kaldığı Osmanlı sonrası Türk hükümetinin seküler karakterini de eleştirdi. 

NEFRET VE ŞİDDETİ SAVUNMAMSINA RAĞMEN RUSYA YASAKLADI

Bildirildiğine göre Nursi'nin eserlerinde nefreti, şiddeti veya insan hakları ihlalini savunmamasına rağmen eserlerinin çoğu, manevi ve kültürel nüfuza muhalefet nedeniyle Rusya'da yasaklanmıştı.

NURSİ TARAFTARLARINI KOVUŞTURMA AMACIYLA İCAT EDİLEN YASAL BİR KURGU

Kazikhanov, Ceza Kanunu'nun 282.2 maddesinin 1. kısmı uyarınca yetkililerin "aşırılık yanlısı eylemlerin örgütlenmesi" olarak gördüğü bu sohbetlerden birine katıldıktan sonra 9 Nisan 2014'te Ulyanovsk şehrinde tutuklandı. Rusya’nın bazı bölgelerinde resmi olarak 2008 yılında yasaklanan Nursi takipçilerinin "Nurcular" hareketinin bir parçası olarak almakla suçlanıyor fakat Nursi taraftarlarını kovuşturma amacıyla icat edilen yasal bir kurgu olduğuna inanılıyor. Kazikhanov, Nisan-Ekim 2014 tarihleri arasındaki duruşma öncesi bir tutukevinde tutulduktan sonra, 25 Şubat 2015 tarihine kadar Yargıç Natalya Damayeva tarafından Ulyanovsk Lenin Bölge Mahkemesinde yargılanmasına kadar ev hapsinde tutuldu. Yargıç, onu üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı.

USCIRF NEDİR?

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) 1998 yılındaki Uluslararası Din Özgürlük Yasası (IRFA) tarafından kurulan, yurtdışındaki din ve inanç özgürlüğünü izleyen, bağımsız ve iki taraflı bir ABD federal hükümet komisyonudur.
USCIRF, dini özgürlük ihlallerinin küresel düzeyde izlenmesi için uluslararası standartlar kullanır ve Devlet Başkanı, Devlet Sekreteri ve Kongre için politika önerileri yapar.
Her yıl 1 Mayıs'a kadar yıllık rapor sunuyor. Rapor, yaklaşık 30 ülkedeki ülke koşullarını belgeliyor. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.