Ruslar zulümlerine Risale-i Nur'u alet etmeye başladı

Ruslar zulümlerine Risale-i Nur'u alet etmeye başladı

Sovyet zihniyet Kırım Tatarlarına yaptığı baskıya Risale-i Nur'u alet ediyor.

Risale Haber - Haber Merkezi
 
Son zamanlarda Kırım Tatarları'na psikolojik baskıyı arttıran ve hayat şartlarını zorlaştıran Rus yönetimi, silahlı güçler vasıtasıyla uyguladığı zulüm ve fitneye Risale-i Nur'u alet ediyor. Bilindiği üzere geçtiğimz yıllarda Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin 16 eserini, 2500 kitaplık yasak yayın listesine dahil eden Sovyet zihniyet Kırım Tatarlarını rahatsız etmeye başladı. Ukrayna yönetiminde olduğu 23 yıllık süre boyunca "yasak yayın" kavramını bilmeyen Kırımlılar ani polis baskınlarında "Said Nursi kitapları" ihbarıyla arama yapılıyor.  
 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından Kırım Tatarları’nın temsilcisi olarak görevlendirilen Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Al Jazeera Türk’ün sorularını yanıtladığı röportajında konuyla ilgili "Kırım'da son iki haftadır Rus makamları Kırım Tatarları'na ait kurumlarda ve evlerde aramalar yapıyor. Kırım Tatarları'na yönelik baskıların arttığı iddia ediliyor. Kırım'da ne oluyor?" sorusunu şöyle cevapladı: 
 
mustafa-abdulcemil-kirimoglu.jpg"Kırım'da Rus işgaline direnen kesim Kırım Tatarları ve onları temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisi'dir. Ruslar, çeşitli tekliflerle bize gelerek bizden bu işgali tanımamızı istediler. Biz kabul etmeyince, baskılara başladılar. Kırım'da 16 Eylül'de düzenlenen yerel seçimleri Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) boykot etti. Hatta biz, boykot etmekle de kalmadık, Kırım'daki diğer etnik grupların temsilcileriyle de görüşerek, onları da bu seçimlere katılmamaya çağırdık. Rus makamları seçimlere katılımı biraz yüksek göstermeye çalışsa da, bizim verilerimize göre, Kırım'da yaşayanların ancak yüzde 30'u bu seçimlere katıldı. Böyle olunca, Rus makamları, seçimlere düşük katılımın sorumlusu olarak bizi gördü ve şimdi hıncını bizden almaya çalışıyor. Maskeli adamlar, ellerinde silahlarla Tatarlar'ın evlerine girip herkesi yere yatırıp evlerde aramalar yapıyor. Arama gerekçesi olarak önce yasak yayınların olup olmadığını arayacaklarını söylediler. Tabii biz, yasak yayın diye bir kavramın olduğunu, Ukrayna yönetiminde geçen 23 yılda unutmuştuk. Yasak yayın, Sovyetler Birliği zamanından kalma bir anlayış. Rusya'da yaklaşık 2500 kitaptan oluşan bir yasak yayınlar listesi var ve buna, çeşitli dini kitaplar da, benimle ilgili yazılan çeşitli eserler de giriyor. Rus işgaline yeni girmiş bir yerde bir kişinin bu yayınların ne olduğunu bilmesi kolay değil. Böyle olunca, entellektüel olan, okuma alışkanlığı olan herkes zan altında.  Sonraki bazı aramalarda, silah araması yaptıklarını söylemeye başladılar. Kırım Tatarları'nda silah yok. Fakat Rus polisleri ve istihbaratçıları, arama yaptıkları yerlere kalabalık gruplar halinde giriyorlar ve farklı odalara dağılıyorlar. Burada birileri evin bir köşesine silah  bırakabilir. Geçenlerde Gaspıralı İsmail Kütüphanesi'nde arama yapıldı ve burada Rusya'da yasaklanmış olan Saidi Nursi'nin kitaplarının bulunduğu söylendi ve kütüphane kapatıldı. Oysa ki kütüphane yetkilileri, burada Said Nursi'nin kitaplarının olmadığını söyleyip, kütüphane kataloğunu gösterdiler fakat dinleyen olmadı. Demek ki birileri aramada bu kitapları yanında getirip bir yere koymuş ve sonra da burada bu kitapları bulduğunu söylemiş."
 
Daha önce AGİT 2013 zirvesine Türkiye'yi temsilen katılan bir heyet, tafsilatlı bir şekilde Risale-i Nur'u ve davasını anlatmış ve Rus adaletinden bu kararları değiştirmesini umut ettiklerini belirtmişti.  

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum