'Rus uçakları İran üssünü kullanmaya devam ediyor'

'Rus uçakları İran üssünü kullanmaya devam ediyor'

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Rusya'nın ülkenin batısındaki Hemedan Şehit Nuje Hava Üssü'nü kullanmaya devam ettiğini söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Meclis Başkanı Ali Laricani, mecliste yaptığı konuşmada, ülkedeki askeri bir üssün Rusya'nın kullanımına sunulmasına karşı çıkan 20 milletvekilinin sorularına cevap verdi.

Laricani, ülkedeki hiçbir üssün başka bir ülkeye verilmediğini ifade ederek, Tahran ve Moskova arasında terörle mücadele konusunda yakın iş birliği kurulduğunu bunun da bölgedeki Müslümanların çıkarına olduğunu savundu.

Rus bombardıman uçaklarının İran'daki üssü halihazırda kullandığı bilgisini veren Laricani, "Rus uçakları Hemedan'daki üssü yakıt ikmali amacıyla kullanıyordu ve bu da durdurulmadı." dedi.

Uçakların üssü terk ettiği açıklanmıştı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, dün düzenlediği basın toplantısında, Hemedan'daki üssü kullanan Rus uçaklarının operasyonlarının "şimdilik" sona erdiğini duyurmuştu. Daha sonra Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da İran'ın Hemedan üssünü kullanan uçakların görevlerini tamamlayarak Rusya'ya geri döndüklerini açıklamıştı.

Üssün Rusya'ya kapatılması haberinin İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan'ın, pazar akşamı, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamadan sonra verilmesi dikkati çekmişti.

Dehkan, ülkenin batısındaki üssün Rus uçaklarının kullanımına açılmasının gizli kalması gerektiğini ancak Moskova'nın buna uymayıp gösteriş yapmak için yakışıksız bir şekilde bu konuyu medyaya duyurduğunu söylemişti.

Devrimden sonra ilk kez yabancı bir ülkeye "askeri tesis kullanım izni" verildi

Ülkenin batısındaki Hemedan Şehit Nuje Hava Üssü, geçen hafta Suriye'de hava saldırıları düzenleyen Rusya'ya ait uçakların kullanımına açılmıştı. Üssün Rusya'ya açılmasıyla İran'da "1979 İslam Devrimi"nden sonra ilk kez yabancı bir devlete ülkedeki askeri tesisleri kullanma izni verilmiş oldu.

İran anayasasının herhangi bir yabancı devlete üs verilmesini yasaklayan hükümlerine karşın yönetim bunun üs tahsisi değil, kısmi iş birliği olduğunu savunuyor.

İranlı bazı milletvekilleri ise üssün Rus uçaklarının kullanımına açılmasının anayasanın ihlali olduğuna ilişkin itirazlarını Meclis Başkanı Ali Laricani'ye iletmişti.

 

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.