Rus Rahip: Başörtüsü takmak Müslüman kadının hakkı

Rus Rahip: Başörtüsü takmak Müslüman kadının hakkı

Rus Ortodoks Kilisesi Papazı Volokolamsk, başörtüsü yasağını eleştirdi

Rus Ortodoks Kilisesi Papazı Volokolamsk, Rusya'nın bazı bölgelerinde uygulanan başörtüsü yasağını eleştirdi ve Müslümanların kamusal alanda başlarını kapatma haklarının olduğunu söyledi

Rus Ortodoks kilisesinin ünlü papazlarından İlarion Volokolamsk Müslüman kadınların başörtüsü ve peçe takmak haklarına destek verdi.

Rus rahip dinin kamusal hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve dini inançlarını savunmak için insanların bazen ölümü bile göze aldıklarını hatırlattı. Rahip İlarion Volokolamsk bu görüşlerini Ortodoks kilisesi tarafından hazırlanan "Kilise ve dünya" programında açıkladı.

Rusya’da okullarda Müslüman kızlar için getirilen başörtüsü yasağını, Ortodoks Rusların tanınan diğer liderlerinden başrahip Vsevolod Chaplin da kınadı. Başrahip Chaplin, okullardaki başörtüsü yasağı girişimini “hukukun yalan ve aldatmacası" olarak nitelendirdi.

Ancak Rus Ortodoks kilisesinin resmi lideri olan Patrik Kiril kızların ve kadınların kamu alanında örtünmesine tamamen karşı olduğunu açıkladı. Kiril, "Çağdaş hayatta Ortodoks inancındaki kadınlar için belli kılık kıyafet söz konusu değildir" dedi.

Moskova'da I. Uluslararası Ortodoks Gençler Kongresinde bir konuşma yapan Patrik Kiril “şimdi inanan kadınlar için hiçbir belirli kılık kıyafete ihtiyaç yoktur”, demişti.

Son yıllarda Rus toplumunda başörtüsü tartışmaları yeniden alevlenmiş durumda. Bu sadece Müslüman kadınların değil Ortodoks inancına uyan kadınların da bir sorunu haline geldi. Rus rahiplerden Vikantiy konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Başörtüsünü çıkarmanın Allah’ın iradesine zıt bir iş olduğunu” söylemişti.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum