Rus petrol devi Rosneft siber saldırı altında

Rus petrol devi Rosneft siber saldırı altında

Rusya'nın en büyük petrol şirketi olan kamu idaresindeki Rosneft sunucularının çok büyük bir siber saldırı altında olduğu ve bu duruma "Petya" isminde bir virüsün neden olduğu açıklandı

Petya isimli bir virüs İngiltere, Fransa, Rusya, İsrail, İspanya ve Ukrayna'da dev şirketleri ve hükümet ağlarını hedefine aldı.

Rosneft, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada şirket sunucularının çok büyük bir siber saldırı altında olduğunu açıkladı. Rusya Federasyonu'nun çoğunluk hissesine sahip olduğu petrol devi, ülkenin bilişim bürosuna saldırıyı incelemesi için çağrıda bulundu.
Dünyadaki anlık siber saldırı haritasıSiber saldırının henüz petrol üretimini etkilememekle birlikte çok ciddi sonuçları olabileceğini söyleyen Rosneft, her ihtimale karşı şirketin yedek kontrol sisteminin devreye alındığını açıkladı.

Rosneft'in sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şöyle bir not da düşüldü:

"Umuyoruz ki siber saldırı şu an devam etmekte olan davayla ilgili değildir."

Zira bugün, sabah saatlerinde, Rosneft'in rakiplerinden olan Sistema Holding'e ait Bashkortostan Enerji firmasının tepe yöneticisi Vladimir Yevtushenkov'un tüm varlıklarının dondurulduğunu belirtilmişti.

Mahkeme kararına göre Sistema Holding'in sağlık hizmeti sunan zinciri Medsi'de bulunan tüm hisselerinin yanı sıra Bashkortostan Enerji'de bulunan yüzde 90,47 ve mobil operatör şirketi MTS'deki yüzde 31,76 hissesine de sınırlama getirilmişti.

Rosneft'in bahsettiği dava ise, Sovyet Petrol Bakanlığı'nın varlıklarının transferiyle kurulan Bashneft'i 2009 yılında 2.5 milyar dolar karşılığında satın aldıktan sonra, Sistema'nın 2014 yılına dek şirkete ait 3 milyar dolarlık varlığı iç etmesiyle alakalıydı.

UKRAYNA'DA DA SİBER SALDIRI YAŞANIYOR

Öte yandan Ukraynalı uçak üreticisi Antonov'un da bazı banka, enerji şirketleri ve havaalanlarıyla birlikte siber saldırı altında olduğu açıklandı. Yapılan ilk açıklamada ise saldırının ciddiyeti ve sonuçlarıyla ilgili henüz bir saptama olmadığı belirtildi.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı siber saldırıdan ülkenin en büyük telefon şirketi ve posta hizmetlerinin de etkilendiğini belirtti. Yapılan açıklamada, duruma "Petya" isminde bir virüsün neden olduğu söylendi.

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman ise siber saldırı için 'eşi benzeri görülmemiş' nitelemesinde bulundu.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.