Rus halkı fiyatların hızla artmasından endişe duyuyor

Rus halkı fiyatların hızla artmasından endişe duyuyor

Rusya kamuoyu araştırma şirketi Levada’nın yaptığı çalışmaya göre Rusya halkının en büyük endişesi fiyatların hızla artması ve yaşam kalitelerinin düşmesi.

Rusya’nın 134 bölgesinde 1600 kişi ile görüşülerek yapılan ankete göre, vatandaşların yüzde 41’i fiyatların hızla artmasından endişe ediyor. 

Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ve rublenin devalüasyonu nedeni ile Rusya’da ekonomik sorunlar yaşanıyor. Yılın ilk yarısında yüzde 15-17 enflasyon rakamları beklenirken, gıda ürünlerinde artış yüzde 50’leri buldu.

Yaşam standartlarının sürdürülemeyecek olmasından endişe edenlerin oranı ise yüzde 16’larda. Birkaç alternatifin seçilebildiği ankete göre rublenin devalüasyona devam etmesi yüzde 15’i korkutuyor. 

Vatandaşların yüzde 8’i işini kaybetmekten korkarken, yüzde 6 siyasi istikrarsızlık olmasından endişe ediyor. Yüzde 5 ise üretimin düşmesi ve ekonomik problemlerden korkuyor.

HALK ET VE MAKARNA TÜKETİMİNİ AZALTTI

Rusya’da son krizle birlikte vatandaşların yüzde 41’i gelirlerinin yarısını gıda giderleri için harcıyor. Yüzde 24’ü üçte ikisini gıda için harcarken, yüzde 20 gelirlerinin yarıdan daha az gıda giderleri için harcıyor. Nisan 2014’de yapılan benzer ankette vatandaşların yüzde 31’i gelirlerinin yarıdan azını gıda için harcıyordu. Vatandaşların yüzde 7’si ise tüm gelirlerini gıdaya harcıyor.

Rusya’da vatandaşların yüzde 50’si geçen yılın Ocak ayına göre daha az et satın aldı. Yüzde 54 gıda alımlarını azaltırken, yüzde 16 makarna, un ve hububat tüketimlerini azalttı. 

Fiyatlarda aşırı artışa neden ise yüzde 51’e göre rublenin düşmesi. Yüzde 37 petrol fiyatlarının düşmesini, yüzde 27 spekülasyonları ve yüzde 22’de yaptırımları suçluyor. Yüzde 17’ye göre ise fiyatların artışından sağlıklı denetim yapmayan bürokratlar suçlu.

Ankete katılanların yüzde 54’üne göre sürekli alım yaptıkları ürünlerin fiyatları yüzde 15-50 civarında arttı. Yüzde 23’e göre ise yüzde 50-100 aralığında arttı. Vatandaşların yüzde 9’u fiyatların yüzde 15’den az arttığını düşünürken, yüzde 3’e göre artışlar yüzde 100’ü geçti.

Rusya halkının yüzde 54’ü fiyat artışlarının aile içinde sorunlara neden olmasından endişe ediyor. Yüzde 22 ailelerinin normal yaşam standartlarını yitirdiğini düşünürken, yüzde 19 herhangi bir sorun beklemiyor.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.