Rus çıkarması zam olarak yansıyacak

Rus çıkarması zam olarak yansıyacak

Türk ihracatçısının Rusya'ya yapacağı çıkartma Türkiye'de fiyatların yükselmesine neden olacak.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle Batılı bazı ülkelere karşı yaptırım kararı almasının ihracatı artıracağını ancak bu durumun tüketiciyi etkileyebileceğini söyledi.
Öztürk, yaptığı açıklamada, Rusya'nın kararının Türkiye'nin sebze meyve ihracatına olumlu yansıyacağını belirtti.
 
Rusya'nın, sebze ve meyve ithalatı konusunda Türkiye'nin de aralarında olduğu bazı ülkelerle anlaşmalarının devam ettiğini hatırlatan Öztürk, "Bizi asıl ilgilendiren bunun iç piyasada tüketiciye nasıl yansıyacağıdır. Rusya pazarında Türk ihracatçısı Avrupa'daki rakiplerinin dışarıda kalmasından dolayı rahat bir nefes alacak ve ticaret yapma şansı yakalayacak. Ama bunun Türkiye'deki tüketiciye nasıl yansıyacağı bakıldığında, mutlaka fiyatlarda bir yükselme olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Bugün itibarıyla bunun yansımalarının görüldüğünü anlatan Öztürk, Rusya'nın açıklamasının ardından daha hasat zamanı gelmeden ihracatçının talebinin artması sonucunda ayva fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde yüz artığını ifade etti.
Bunun yanında armut, elma, domates gibi önümüzdeki ay hasat edilecek ürünlerde geçen yıla oranla önemli oranda fiyat artışı ön gördüklerini vurgulayan Öztürk, yılın son 3 ayında bilhassa narenciye fiyatının artmasını beklediklerini bildirdi.
 
-Yeni pazar arayışı
 
Halil Öztürk, Türkiye'de üretilen sebze ve meyvenin Rusya pazarında değer bulmasının üreticiyi ve ihracatçıyı sevindirdiğini dile getirdi.
 
Avrupa Birliği ülkelerinin ürettiği ürünlerin Rusya pazarında değer bulmayınca özellikle kendi iç piyasalarında arz talep dengesinden dolayı fiyatlarda düşüş olacağına işaret eden Öztürk, şunları kaydetti:
 
"Sebze meyvede alternatif pazarlar bulmak zorundayız. Bizim için Arap ülkeleri iyi bir pazar. Irak ve Suriye'deki siyasi krizden sonra o bölgelere ürün sevkıyatında çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda devletimizin ve ilgili kurumların bu noktada acil çözümler üretmesini bekliyoruz."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.