Ruhsatta minibüs, vergide otobüs

Ruhsatta minibüs, vergide otobüs

Haziran 2013’te değişen Karayolları Trafik Kanunu’na göre artık 10-17 koltuklu taşıtlar minibüs olarak tanımlanıyor.

Ancak Karayolları Kanunu’na paralel olarak Vergi Kanunu değişmediğinden minibüsçü, otobüs gibi vergi ödemeye devam ediyor. Minibüsün Motorlu Taşıtlar Vergisi 644 lira iken otobüsünki 1.623 lira.

Otomobil, minibüs ve otobüsü tanımlayan kanun, Avrupa Birliği’ne uyum sağlamak amacıyla Haziran 2013’te değişti. Fakat kanunda yapılan değişiklik ikincil mevzuatta gerçekleştirilmeyince araç tanımlarında uygulamada bir farklılık olmadı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kanundaki değişikliğin hayata geçmeyişinin şoförleri sıkıntıya soktuğunu söyledi. Apaydın, “Otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarında yapılan değişiklik vergi kanunlarında yapılmayınca minibüsler, otobüs tarifesinden vergi ödüyor.” dedi.

Türkiye’de üretilen ve yurtdışından ithal edilen minibüsler, Avrupa Birliği standartlarına uyumlu olarak sürücüsü dahil 17 koltuklu olacak şekilde üretiliyor. Önceden şoförler 2 koltuğu söktürüp araçlarını minibüs tanımına uygun hale getirmek zorunda kalıyordu. Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklikle bu problem aşıldı. Artık 10-17 koltuklu araçlar minibüs sayılıyor. Fakat kanundaki bu değişiklikle ilgili paralel bir düzenlemenin vergi kanununda da yapılması gerekiyordu. Ne var ki vergi kanununda 17 koltuklu araçlarını minibüs sayılması gerektiğine ilişkin bir düzenleme yapılmadı. TŞOF Başkanı Apaydın, “Aynı değişiklik vergi kanununda yapılmadığı için 16 ve 17 koltuğu olan araçlar vergi uygulaması bakımından halen otobüs olarak kabul ediliyor. Sonuçta ruhsatında minibüs yazan araç, iş vergi ödemeye gelince otobüs sayılıyor, otobüs vergisi alınıyor.” dedi. 

Vergi uygulamaları bakımından adaletli olmayan bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Apaydın, 16 ve 17 koltuğu olan bir minibüs için 644 TL motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekirken, otobüs gibi 1.623 TL vergi ödendiğini ifade etti. Apaydın, minibüsçülerin boş yere 2,5 kat daha fazla vergi ödediğini anlattı. Bu durumun en kısa zamanda çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydeden Apaydın, “Bu problem mutlaka ve hemen çözülmeli ve 2014’ün Ocak ayında ödenen ilk taksitlerin fazla ödenen kısmı, ikinci taksitlerden mahsup edilmeli.” dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.