Ruanda soykırımını andı

Ruanda soykırımını andı

ABD Başkanı Barack Obama, Ruanda soykırımını insanlığa karşı sistematik ve kasıtlı bir imha çabası olarak niteledi.

 

 

Obama, yayımladığı mesajında, eski yaraların iyileşmesi, ekonomik büyüme, insanları yoksulluktan kurtarmak amacıyla önemli bir süreci başlatarak katkılar sunan Ruandalıların azmini saygıyla karşıladıklarını belirtti.

20 yıl önce yaşanan soykırımda kadın, çocuk ve erkek 800 binden fazla kişinin sadece kendileri oldukları için veya inandıkları şeylerden dolayı öldürüldüğünü kaydeden Obama, soykırım sayesinde dünyanın bu olaya çabuk karşılık vermesi gerektiği konusundaki başarısızlığının görüldüğünü ve insanlığın her zaman bir seçeneğe sahip olduğunun hatırlandığını ifade etti.

Obama, "Kaçınılmaz ve kaza olmayan soykırım, sistematik ve kasıtlı olarak insanlığa yönelik bir imha çabasıdır. Bu yıl dönümü, bize en kötü içgüdülerimize direnmemiz, birlikte yaşadığımız insanlara karşı sorumluluklarımız olduğunu bilmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor" ifadesini kullandı.

Ruanda'da 1994'te Hutu ve Tutsi kabileleri arasında çıkan çatışmalarda 800 binden fazla kişinin ölmüştü. 1994'te dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşürülmesi ve bunun sonucunda Habyarimana'nın ölümünden Hutuların Tutsileri sorumlu tutmasıyla olaylar başlamıştı.

Ruanda Devlet Başkanı Habyarimana'nın öldürülmesi, 100 gün süren soykırımın başlangıcı kabul edilmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.