Roma'da Osmanlıca kursu heyecanı

Roma'da Osmanlıca kursu heyecanı

İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Bahçeşehir Üniversitesi (BAÜ) Avrasya Çalışmaları Merkezi'nde Osmanlıca kursu açılıyor.

Roma'da geçen yılın nisan ayında faaliyete geçen BAÜ Avrasya Çalışmaları Merkezi, sıradışı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Merkezin direktörü İtalyan Türkolog ve Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Fabio Grassi, 11 Şubat'ta düzenlenmeye başlanacak Osmanlıca kursu hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Osmanlıca kursu fikrinin nasıl doğduğuna değinen Grassi, son dönemde araştırma merkezlerinde Balkan Savaşları ve Osmanlı sefirlerinin yazdığı seyahatnameler üzerine bilimsel faaliyetlerde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı alanında uzman Prof. Dr. Belkıs Altuniş Gürsoy'un kendilerini cesaretlendirdiğini belirtti.

Gürsoy'un, yakın dönemde Vatikan kütüphanelerindeki Türkçe el yazmalarına yönelik çok önemli araştırmalar yaptığını anımsatan Grassi, "Bu denli önemli bir hocayla Osmanlıca öğrenmek, eşi olmayan büyük bir fırsat" dedi.

Osmanlıca kursunun ilginç bir iş olacağını ifade eden Grassi, "Ümit ediyoruz ki Osmanlıca kursu, Türkçe ve Arapça bilenlerin ilgisini çekecektir. Olumlu sonuç vermesi bizi memnun eder" ifadesini kullandı.

Kursa şu ana kadar 9 kişinin kayıt yaptırdığını kaydeden İtalyan Türkolog Grassi, haftada bir gün 50 dakikalık 3 ders şeklinde düzenlenecek 1,5 aylık kursun ardından kursiyerlerin final testine tabi tutulacağını ve başarılı olanlara BAÜ Avrasya Çalışmaları Merkezi imzalı sertifika verileceğini aktardı.

Merkezde kurulan kütüphanedeki kitapların yüzde 55'inin Türkçe kaynak olduğuna dikkati çeken Grassi, Roma'da Türk dünyasına ilgi duyanlara kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.

"Bu değerli kültür mirasıyla tanışmamıza ihtiyaç var"

Kursu verecek olan Prof. Dr. Belkıs Altuniş Gürsoy da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1928'deki harf inkılabının ardından kültür ve ilim mirasını incelemenin ayrı uzmanlık gerektiren bir alana dönüştüğünü belirterek, "Malumunuz, bugün gerek Vatikan'da, İtalya'nın Venedik, Bologna gibi kentlerinde çok sayıda Osmanlıca el yazması, matbu eserler var. Buna yönelik bir kurstur. İnşallah başarılı olur" dedi.

Dünyanın pek çok yerinde, İran, Afganistan, İtalya, Almanya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde yüzlerce Osmanlıca el yazması eser bulunduğuna işaret eden Gürsoy, "Bu değerli kültür mirasıyla tanışmamıza ihtiyaç var. Bunlar uzman eliyle yapılacak araştırma gayretine muhtaç. Bunlara değer vermek gerekir" diye konuştu.

Türkiye'nin, geleceğine yatırım yapıp yapmadığının sorulması üzerine Gürsoy, "Tesbih tanesi gibi dağılmış bu eserlerimizin değerlendirilmesi gerekir. Bizim çalışmalarımız da bunun için. İnşallah bundan sonra da devam eder" yanıtını verdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.