Roll ekmek  tüketimi israfı azaltacak

Roll ekmek tüketimi israfı azaltacak

Ekmek israfını azaltmak için "roll ekmek" olarak bilinen 50'şer gramlık ürünlerin yaygınlaştırılmasına çalışılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren BESAŞ Halk Ekmek Fabrikası'nda, 50'şer gramlık "roll ekmek" üretimi artırılarak israfın azaltılması hedefleniyor.

Türkiye'nin en önemli ekmek üretim merkezlerinden biri olan ve günde 24 çeşitte 250 bine yakın ürünü kent genelindeki satış noktalarında vatandaşlara sunan BESAŞ, ülke ekonomisine
milyonlarca lira zarar veren israfı en aza indirmek için roll ekmek üretimini artırdı. Bu ürünler özellikle hastane, fabrika, öğrenci yurdu ve büyük ölçekli lokantalara satılıyor.
BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek kişilik ambalajlı 50 gramlık roll ekmeklerin büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Bu ürünü hem normal undan hem de kepekli ürettiklerini belirten Bektaş, Bursa'da 450'den fazla fırın bulunduğunu ve kentte her gün 150 bini aşkın ekmeğin çöpe atıldığını dile getirdi.
Kent ekonomisi için ciddi kaybın önüne geçmek için ürettikleri roll ekmeğe ilginin her geçen gün arttığını vurgulayan Bektaş, şöyle devam etti:

"Satın alınan ekmeklerin yarısından fazlası çöpe gidiyor. İsraf denilince öncelikle akla 'ekmek israfı' gelir. Ekmek, israfın sembolü olarak gösterilir. Bu anlamda ekmekteki israfın ne ölçüde önüne geçebilirsek sanırım diğer konularda da ayın başarıyı gösterebiliriz. Ekmekle ilgili israfın hangi noktalarda olduğuyla ilgili çalışmalar yaptık. Gramajı yüksek ürünlerde israfın daha fazla olduğunu gördük. Ekonomik gelir arttıkça ekmek tüketimi azalıyor. Küçük gramajlı ürünlere eğilim olduğunu tespit ettik. Bu anlamda 'roll ekmek' dediğimiz 50 gram civarındaki ürünleri daha fazla üretmeye başladık. Bu anlamda da ekmek israfının önüne geçme noktasında da çok ciddi katkı sağladığımıza inanıyorum."

Bektaş, roll ekmeğin üretimini artırırken çocukları unutmadıklarını bildirdi. Onların beslenme çantaları için fındık ve üzüm katkılı "şampiyon roll ekmek" ürettiklerine değinen Bektaş, "Hem besleyici hem de doyurucu olan bu ekmeğe de ilgi oldukça fazla. Ayrıca kalp ve damar hastalığı bulunan vatandaşlarımızı da unutmadık. Yine 50 gramlık ambalajlardaki tuzsuz ekmeğimiz de mevcut" ifadesini kullandı.

- Siparişe göre ekmek üretimi

Ekmek israfını çok önemsediklerini, bunun için roll ekmeğin dışında başka eylem planları da bulunduğunu aktaran Bektaş, en önemli uygulamalarının ise bayilerden gelen sipariş sayısında üretim olduğunu belirtti.

Bektaş, fırınlarda üretilen ve bakkal dükkanlarıyla marketlerde satılamayan ekmeklerin iadesinin kabul edilmediği bilgisini verdi. Her gün tahmine göre değil talep doğrultusunda planlama yaptıklarına işaret eden Bektaş, "Bayilerimiz her gün ne kadar ekmek istediğini on line olarak bildirir. Bütün planlamamızı, ertesi günkü ekmek üretimimizi, bayilerimizin yaptığı talebe göre gerçekleştiririz" diye konuştu.

Fırın işletmecilerinin iade kabul etmemesinin, fazla üretim anlamına geldiğine dikkati çeken Bektaş, dolayısıyla bayilerine gönderilip satılmayan ekmek miktarının çok az olduğunu sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.