Rohingya Müslümanlarının hayat mücadelesi

Rohingya Müslümanlarının hayat mücadelesi

İnsan kaçakçıları tarafından açık denizde terk edilen 584 Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmen, yerleştirildikleri Endonezya Açe'de hayat mücadelesi veriyor.

Güney Asya'daki göçmen trajedisi sürerken, insan kaçakçılarının açık denizde terk ettiği Rohingya Müslümanları, Endonezya'daki Açe bölgesinde yerleştirildikleri tesiste hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

İnsan kaçakçıları tarafından terk edildikleri gemilerde bulunan 584 Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmen, Açe'de yerleştirildikleri Lhoksukom spor salonu ve tesis çevresinde hayat mücadelesi veriyor.

Otobüs, polis aracı ve kamyon kasalarında getirildikleri tesiste barınma ve gıda ihtiyaçları karşılanan göçmenlerin arasında çok sayıda kadın ve çocuk bulunuyor.

Kıyafet ve gıda yardımı yapıldı

Endonezya hükümeti tarafından yerleştirildikleri tesiste kıyafet ve gıda yardımı yapılan göçmenler, uzun süredir açık denizde kaldıkları için sağlık kontrolünden geçirildi.

Endonezyalı yetkililer, tesiste aş evleri kurarak sıcak yemek dağıtımı yaparken, göçmenlerin kaldığı bölgedeki yerel halk da gıda yardımında bulundu.

Arakanlı göçmenlerden Muhammed Refik, kurtuldukları için çok şanslı olduklarını belirterek "Endonezya halkı ve devletine sonsuz teşekkür ediyoruz. Endonezyalılar kalpleri çok iyi insanlar, bize sahip çıkıp yardımcı oldular" dedi. 

Uluslararası Göç Örgütü, Hint Okyanusu ve Adaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmenin bulunduğunu açıklamıştı.

Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs'ta gizli bir kamp tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Rohingya Müslümanına ait cesetler bulunmuştu. Tayland yönetiminin kamplara ve toplu mezarlara verdiği sert tepkinin ardından insan kaçakçılarının korkarak göçmenleri Endonezya ve Malezya kıyılarına bıraktığı sanılıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.