Rohingya Müslümanlarının dramı sürüyor

Rohingya Müslümanlarının dramı sürüyor

Myanmar'daki Dar Paing kampında dünyaya geldikten birkaç saat sonra ölen bebeğin cenaze töreni, Rohingya Müslümanlarının dramını bir kez daha gözler önüne serdi.

Myanmar'ın batısındaki derme çatma kamplarda yaşam savaşı veren Rohingya Müslümanlarının dramı devam ediyor. 
 
Dar Paing kampında dünyaya geldikten birkaç saat sonra ölen bebeğin cenaze töreni, Rohingya Müslümanlarının yaşadığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. 
 
Associated Press (AP) ajansının haberine göre, Myanmar'ın batısında on binlerce Rohingya Müslümanının yaşadığı kamplarda küçük çocukların hayatını kaybetmesi sıradan hale geldi.
 
Dar Paing kampında bebekleri doğduktan sadece 4 saat sonra ölen ailenin komşuları, bebeğin 20 yaşındaki annesi Smashu Nahad'ın, doğum yapmadan önce dört gün boyunca yerde acı içinde kıvrandığını anlattı. Doğum sırasında komplikasyon yaşayan hastaların yetkililerden izin almadan ya da rüşvet vermeden devlet hastanelerine başvuramadığını belirten komşular, borç batağındaki Nahad ile eşinin de yetkililere rüşvet verecek parası olmadığını söyledi.
 
Haberde, hamileliği boyunca biraz sebze ve pirinç dışında yiyecek alamayan Nahad'ın doğumunu Dar Paing kampındaki 10 bin Rohingya Müslümanına hizmet veren üç ebeden birinin yaptırdığı ancak bebeğin sadece 4 saat yaşayabildiği ifade edildi.
 
Minik bedeni sıcak suyla yıkanan ve kefene sarılan bebeğin mezarını kazmak ise 25 yaşındaki babası Muhammed Şefik'e düştü. Kanaması devam ettiği için yerinden kalkamayan Nahad bebeğinin cenaze törenine katılamadı.
 
Barakalar ve bambu kulübelerden oluşan kamplardaki koşullar, en çok hamile kadınları ve hasta bebekleri etkiliyor. Rohingya Müslümanları, hükümetin şubat ayında Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü görevlilerini sınır dışı etmesinin ardından sağlık hizmetlerinden yoksun kaldı. Budist çetelerin örgütte çalışanların evlerine ve ofislerine saldırı düzenlemesinin ardından Rohingya Müslümanlarına yiyecek ve içme suyu sağlayan yardım görevlilerinin çalışmalarına da sınırlamalar getirildi. 
 
60 milyonluk nüfusun büyük bir kısmının Budist olduğu Myanmar, üç yıl önce askeri yönetimden demokrasiye geçmişti. Son üç yılda din temelli çatışmalara sahne olan Myanmar'da çoğu Müslüman 280 kişi yaşamını yitirmiş, 140 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. 
 
Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor. 
 
İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.