Rohingya Müslümanları yardım bekliyor

Rohingya Müslümanları yardım bekliyor

Myanmar'ın Rakhine eyaletinin başkenti Sittwe yakınındaki Da Phaing kampında kalan binlerce Müslüman zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor.

Da Phaing kampına giren AA muhabiri, kampta kalan yaklaşık 7 bin Rohingya Müslümanlarının hangi koşullarda yaşamını sürdürdüğünü görüntüledi. Derme çatma küçücük evlerde yaşayan Rohingya Müslümanlarının çoğunun ayağında ayakkabı yok. Çocuklar üstlerinde yırtık giysilerle kampın tozlu yollarında dolaşıyor.
Myanmar'da 2012 yılından bu yana meydana gelen ve Müslümanları hedef alan şiddet olaylarının ardından Rohingya Müslümanları çeşitli kamplara yerleştirildi. Rakhine eyaletindeki kamplarda yaşayan yaklaşık 140 bin Rohingya Müslümanının temel ihtiyaçları gıda ve temiz su. Bölgede sağlık hizmetleri yetersiz ve iş olanakları yok denecek kadar az.
Kampın yönetim komitesi üyesi Ba Sein, AA'ya yaptığı açıklamada, "Burada yolunda gitmeyen bir sürü şey var" dedi. Ba Sein, "İki yıldan fazla bir süredir burada yaşıyoruz. Hükümet, bizleri buraya daimi olarak yerleştirmeyi planlıyor" diye konuştu.
Rohingya Müslümanlarının kamplardan ayrılmaları devlet güvenlik güçleri tarafından yasaklanmış durumda. Bu topraklarda uzun yıllardır yaşıyor olmalarına rağmen Rohingya Müslümanları Bangladeş'ten buraya kaçak yollarla giren göçmenler olarak görülüyor.
Buradaki zorlu koşullardan kaçan pek çok Rohingya Müslümanı, Tayland ya da Malezya'ya sığınmaya çalışıyor. Bu kişilerin büyük bir kısmı, Myanmar'dan başka ülkelere kaçmak için istenen ücreti ödemek adına insan tacirlerinin elinde ağır şartlarda çalıştırılıyor.
Kamplardaki koşullara dayanamayan yaklaşık 12 bin Rohingya Müslümanının geçen ay ülkeden kaçtığı belirtiliyor.
Hükümet tarafından eylül ayında yürürlüğe konan Rakhine Eyaleti Eylem Planı'na göre, Rohingya Müslümanları kendilerini kaçak Bangladeş göçmeni olarak kaydettirirlerse vatandaşlık hakkı kazanıyor, yoksa kamplarda yaşamak zorunda kalıyor.
BM Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu 3. Komitesi, Myanmar'daki insan hakları durumuna ilişkin sunulan tasarıyı kabul etmişti. Bağlayıcılığı olmayan ancak Myanmar hükümetine yönelik uluslararası baskıyı artırma işlevi bulunan tasarıda, dini ve etnik azınlıkların haklarının eşitlik temelinde sağlanması istenmişti.
Myanmar'da 2012 yılından bu yana meydana gelen ve Müslümanları hedef alan şiddet olaylarında 200 kişi öldü, 140 bin kişi evsiz kaldı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.