Rohingya Müslümanları için vatandaşlık çağrısı

Rohingya Müslümanları için vatandaşlık çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Myanmar Özel Temsilcisi Vijay Nambiar, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşayan ve yasa dışı göçmen kabul edilen Rohingya Müslümanlarının vatandaşlığa geçirilmesinin en önemli öncelik olduğu

Nambiar, New York'taki Uluslararası Barış Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, Myanmar hükümetinin geçici kimlik kartlarının çıkarılması, yeni doğanların kayıtlarının yapılması ve serbest dolaşım hakkının tanınması için eyleme geçeceği sözü vermesine karşın Rohingya Müslümanlarının statüsünün hala belirsiz olduğunu söyledi.

Rakhine eyaletindeki Müslüman azınlık için en önemli önceliğin statülerinin belirlenmesi olduğuna işaret eden Nambiar, "Hükümetin, Rohingya Müslümanlarına vatandaşlık vermesi, bu insanların ülke içinde seyahat edebilmesine ve yabancı ülkelere gidebilmek için pasaport almalarına olanak tanıyacak. Vatandaşlık verilmediği sürece Rohingya Müslümanlarının güvenliği tehdit altında olacak. Bu durum da Myanmar'ın uluslararası arenada güvenilirliğine darbe vuruyor" dedi.

Müslüman azınlığa önce vatandaşlık verilmesi, daha sonra demokratik süreç çerçevesinde vatandaşlık statüleri gereği aşama aşama seçme ve seçilme hakkının tanınması gerektiğini belirten Nambiar, Budistler ile Müslümanlar arasında şiddet olaylarına neden olan kutuplaşmanın ülkede demokrasinin gelişimini ve reform sürecini de olumsuz etkilediğini vurguladı.

Nambiar, BM Genel Sekreteri Ban'ın, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ve Nobel ödüllü muhalefet lideri Aung San Suu Çii'ye şiddet olayları, nefret söylemleri ve hoşgörüsüzlüğü kınayan, toplumu uyum içinde yaşamaya çağıran ortak bir açıklama yayınlamaları çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor.

Geçen yıl eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan'dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.