Robotlar büyük ödül için yarıştı

Robotlar büyük ödül için yarıştı

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından düzenlenen DARPA Robot Yarışması, California'nın Pomona şehrinde yapıldı.

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından robot araştırmalarını desteklemek için düzenlenen DARPA Robot Yarışması, California'nın Pomona şehrinde yapıldı.

Almanya, Japonya, Güney Kore, İtalya, Hong Kong ve Amerika'dan 23 robot araştırma ekibinin katıldığı yarışmada, robotlar aynı anda dört ayrı platformda verilen komutları yerine getirmek için çaba harcadı.

Sekiz aşamalı görevi yerine getirmek üzere her robot ve takımına birer saat süre verilen yarışta robotlardan sırasıyla, araba sürmeleri, arabadan inmeleri, kapıyı açıp binaya giriş yapmaları, vanayı bulup kapatmaları, duvarda bir delik açmaları, önlerine çıkan enkazı aşmaları, binadan ayrılmaları ve son aşamada merdivenden çıkmaları beklendi.

Robotlara yarışma öncesi her bir komut için yarım saat pratik yapma hakkı tanınırken, yarış esnasında yere düşen robotlardan kendi çabalarıyla ayağa kalkmaları istendi. Ayağa kalkmayı başaramayan ve takım üyelerinin yardımıyla eski pozisyonuna dönen robotlar, yarışmada kalan sürelerinden 10 dakika kesilerek cezalandırıldı.

Fairplex Stadı'nı dolduran teknoloji meraklılarının tezahüratları eşliğinde dünyanın en gelişmiş robotlarının rekabetine sahne olan yarışta, Güney Kore'den KAIST takımı birinci gelerek 2 milyon dolarlık ödülün sahibi oldu.

Yarışmada IHMC Robotics ikinci, Tartan Rescue üçüncü olurken toplamda üç buçuk milyon dolar para ödülü dağıtıldı.

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı'nın organize ettiği yarışma 2011 yılında Fukuşima'da gerçekleşen nükleer kaza sonrasında, bu tür felaketlerde insanların giremediği tehlikeli alanlar için yetenekli felaket robotlarının geliştirilmesi ve kullanılması amacıyla başlatıldı.

AKŞAM 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.