Rize-Artvin Havaalanı Çayeli-Pazar arasına yapılacak

Rize-Artvin Havaalanı Çayeli-Pazar arasına yapılacak

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize-Artvin Havaalanı'nın fizibilite çalışmalarını 7 ayda tamamladıklarını ve teknik olarak Çayeli-Pazar arasında yapılabileceğini söyledi.

 Havaalanının Rize'de yapılıp yapılmayacağının siyasi bir karar olduğunu belirten Karal, "Havaalanının Rize'de yapılması kararı verilmiştir, yapılacaktır" dedi.

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, "Rize-Artvin havaalanının yedi aylık fizibilite çalışmalarını tamamladık ve teknik olarak Çayeli-Pazar arasında yapılabileceğini kararlaştırdık" dedi. Karal, Rize 53 Gazeteciler Derneğinde yaptığı açıklamada, Rize-Artvin havaalanı çalışmalarını yedi ay önce başlattıklarını belirtti. Rize'ye havaalanı yapılmasının önemli olduğunu belirten Karal, "Havaalanının Rize'nin neresinde yapılacağı teferruattır ve siyasi bir karar değildir, teknik bir karardır. Havaalanının Rize'de yapılıp yapılmayacağı siyasi bir karardır, kararı da verilmiştir, yapılacaktır" dedi. Başbakan Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda havaalanı çalışmalarını başlattıklarını anlatan Karal, "Hiçkimsenin haberi olmadan teknik ekipler gelip 10 gün boyunca İyidere ile Fındıklı arasını taradılar. 'Havaalanı nerede yapılabilir, neresi uygundur' noktasında çalışmalar yaptılar. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğüne bağlı Hava Meydanlığı Daire Başkanlığı yetkilileri burada epey bir zaman çalışma yaptı. Bu çalışmalar neticesinde Rize'de kara üzerinde bir havaalanı yapılamayacağı kararına varıldı. 'Rize'de böyle bir havaalanının yapılabileceği bir kara parçası yok' denildi. Pazar ilçesi sınırları içerisinde kalan Hamidiye bölgesinin havaalanı yapımına müsait olduğu zannediliyordu, teknik olarak maalesef oranın da müsait olmadığı kanaatine varıldı." dedi.

HER TÜRLÜ TEKNİK ARAŞTIRMA YAPILDI

Rize'de farklı noktalarda çalışmaların yoğunlaştığını ama tek bir noktanın uygun olduğunu ifade eden Karal, "Deniz derinliğinden, uçakların iniş kalkışında engel teşkil etmeyecek dağ veya tepe durumuna, rüzgar ölçümlerinden, derelerden meydana gelebilecek sel ve heyelan tehlikelerine varıncaya kadar her türlü teknik araştırma yapılmıştır. Rize-Artvin havaalanının yedi aylık fizibilite çalışmalarını tamamladık ve teknik olarak Çayeli-Pazar arasında yapılabileceğini kararlaştırdık" diye konuştu.

520 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Karal, yapılacak havaalanının uluslararası nitelikte olması gerektiğini kaydederek, "Dünyanın en büyük uçaklarının rahatlıkla inip kalkabileceği bir havaalanı olması gerekiyor. Yapılan çalışmalar neticesinde deniz dolgusundan başka bir alanın havaalanı yapımı için uygun olmadığı ortaya çıktı. Kara üzerinde yapılan bir havaalanının maliyeti 80 ile 120 milyon lira arasında değişiyor. Deniz üzerinde yapılması planlanan bir havalimanının maliyetinin en az dört veya beş kat fazla olduğunu farz ediyoruz. Rize'de yapılacak havalimanının toplam maliyeti ise 520 milyon lira civarında bir rakamdır" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.