Risale ve Bediüzzaman'ı kriminalize etmek boğulmaktır

Risale ve Bediüzzaman'ı kriminalize etmek boğulmaktır

Kendisini sadece “üstad” olarak tanımlayan, kendisi üzerinden iltizama izin vermeyen bir bakış açısı mesiyanik olarak nitelenemez.

Risale Haber - Haber Merkezi

Şaban Bıyıklı adıyla Star gazetesinde yayınlanan ve Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerini suçlayan yazıya cevap veren siyaset bilimci Ahmet Yıldız, "Risale-i Nur’u bir külte, Said Nursi’yi de bir kült liderine benzetip kriminalize edenler, mümin ferasetinden yoksun düşkünlerdir" dedi.

Yıldız'ın, Twitter'dan yaptığı açıklama şöyle:

İslamın nazariyat alanı farklı yorumlara açıktır ve öyle kalacaktır. Seçilmişlik ve kurtarıcı mitleri de bu alana taalluk eder.

Bu iki temanın Yahudi-Hıristiyan ve seküler versiyonlarına bolca rastlanabilir. Komünizm de, Kemalizm de, Nazizm de bu tür ideolojilerdir.

Risale-i Nur metinlerinde yer alan ve tali değer taşıyan gelecek okumaları  müteşabih ve müdelleldir. Kabul eden için zamanı okuma aracıdır.

Risale metinleri ve Said Nursi’nin kendisi Risale’den dini bir kült üretmenin en büyük engelidir."Müsbet hareket" bu kafalara ne anlatır?

Metin merkezli bir hareketin bu mitlerle tanımlanması, o metni/hareketi anlama/anlamlandırma açığına işaret eder.

Kendisini sadece “üstad” olarak tanımlayan, kendisi üzerinden iltizama izin vermeyen bir bakış açısı mesiyanik olarak nitelenemez.

Risale merkezlilik de doğrudan Kur’an’la ilişkilendirilen bir bağlanmaya götürür. Ne perde ne de vekil olmaz, şeffaftır.

Gülen ve Oktar gruplarının Risale ile ilişkilenmiş gruplar olmaları onların Risale çizgisini temsilinin ifadesi değildir.

Nitekim bu gruplar kendilerini o şekilde tanımlamayan, ana Risale grupları gövdesi içinde görmeyen gruplardır.

Hariciler de, Şiiler de, Emevilik de, IŞID de, Hizbullah da İslam içinden doğmuş gruplardır. İslamı bunların hangileriyle özdeşleştirirsiniz?

Geleceğe dönük hadislerin varlığını inkar ederek bir gelecek kurgusu üreten bu islamofoblar kült yaklaşımlı, seküler zihinli gruplardır.

Tarikatlar bu iki mitin ana kaynağıdır ve yapısal olarak bu iki mit üzerine kuruludur. Mesela Gencer gibi biri, bu sıfatla bunu eleştiremez.

Seyyidlik seçilmişlik mitinin en karakteristik tezahürlerinden biridir. Tarikat silsileleri neden Alevi ya da Bekridir?

Bu iki miti merkeze alan Risale gruplarının varlığı nasıl bir vakıa ise, bunun hareketin kendi içinde tasaffi ettiği de bir vakıadır.

Seçilmişlik ve kurtarıcılık mitleri var olmaya devam edecek, bazı gruplar da her zaman bunları benimsemeye hazır olacaktır.

"Müştebih ağaçları gösteren semereleridir."

Risale ve Bediüzzaman, bu topraklarda İslamın şiarları olarak işlev görmüştür; buna devam da etmektedir.

Onları kriminalize etmek, güncelin eleğinde boğulmaktır. Güncel içinde boğulanlar, günü gelecek içinde idrak edemezler.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.