Risale-i Nur’un izah, neşir ve ispatı için birkaç teklif

Risale-i Nur’un izah, neşir ve ispatı için birkaç teklif

Bir tefsir olarak Risale-i Nur’un daha iyi anlaşılması için izah, neşir ve ispatına yardımcı olacak bazı tekliflerimi...

Risale Haber-Haber Merkezi

Bir tefsir olarak Risale-i Nur’un daha iyi anlaşılması için izah, neşir ve ispatına yardımcı olacak bazı tekliflerimi arz etmek istiyorum:

1. Risale-i Nur’un Kur’an-ı Kerim’in asrımıza bakan emsalsiz bir tefsiri olduğunu ispat sadedinde onu diğer tefsirlerle mukayese eden akademik çalışmalar yapılabilir. Bu mukayeseler neticesinde Risale-i Nur’un orijinalitesi kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Örneğin besmeleyi Birinci Söz’deki gibi tefsir eden; Hz. Yunus ve Hz. Eyyûb’un kıssalarından nefis terbiyesi ve irşada müteveccih izahlar çıkaran; Kur’an’ın nazmındaki i’cazı, İşârâtü’l-İ’câz gibi ortaya koyan; bazılarının tenkit ve şüphelerine hedef olan ayetlerdeki i’caz nüktelerini Yirmi Beşinci Söz gibi gösteren başka bir tefsirin varlığından söz edilemez.

2. Muhâkemât’ı, özellikle ilk iki makalesini referans alan Tefsir Usûlü’ne dair yeni bir eser telif edilebilir.

3. İşârâtü’l-İ’câz’da ve Yirmi Beşinci Söz’de geçen teşbih, mecaz, istiare, kinaye, îcaz, itnab gibi belagat terimlerini açıklayan küçük bir eser hazırlanabilir.

4. Avamın anlamakta zorlandığı bazı tefsirler tespit edilip izahları yapılabilir. Örneğin Müslüman olmayan bir bedeviyi belagatine secde ettiren (فاَصْدَعْ بِمَا تُؤْمَرُ [Öyle ise emrolunduğun şeyi, çatlatırcasına söyle!] Hicr, 94) ayetindeki nükte nedir?

5. Risale-i Nur’da doğrudan tefsir edilen ayetlerin yanı sıra dolaylı olarak telmih yapılan birçok ayet mevcuttur. Başka bir ifadeyle Risale-i Nur’un metninde ayet ya da hadis meali olan birçok ifadeye rastlamak mümkündür. Yeterli sayıda üyesi olan bir komisyon, Risaleler’i paylaşmak suretiyle söz konusu telmihleri tespit edip neşredebilir. Böylece Risale-i Nur’un orijinal metnindeki halavetin, taravetin, kulağa hoş gelen ve ruhu cezbeden hitabetin tesirindeki bir yönü ortaya konmuş olur.

Prof. Dr. Hikmet Akdemir'in yazısının tamamı için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum