Risale-i Nur'un 50 yıl önce bu günü

Risale-i Nur'un 50 yıl önce bu günü

“İslâmiyete irticâ, mü’minlere mürtecî diyenlere yazıklar olsun!”

 

Risale Haber-Haber Merkezi

BEDİÜZZAMAN’IN SON 60 GÜNÜ

Son Posta gazetesi Ankara muhabiri 19 Şubat 1960 Cuma tarihli haberinde “irticai bir mahiyette” olduğunu belirttiği ve sanıklardan Dr. Tahsin Tola’nın soyadını da “Pola” olarak yanlış verdiği bir duruşma haberinden bahsetmiştir.

İşte o haber:

“Said Nursi’ye dair kitap neşredenlerin duruşması

“Ankara 18 (Hususi muhabirimizden) – Said-i Nursi hakkında irticai mahiyette bir kitap neşretmekten sanık bulunan Dr. Tahsin Pola ile Mustafa Sungur’un duruşmalarına bugün devam edilmiştir.

“Mahkeme bazı hususların tahkik edilmesi için duruşmayı başka güne talik etmiştir.”

gazete.20100219054959.jpg

SAİD NURSİ İRTİCA SUÇLAMASINI BÖYLE CEVAPLAMIŞTI

İrtica konusunda Bediüzzaman’ın sözleri:

“İslâmiyete irticâ, mü’minlere mürtecî diyenlere yazıklar olsun!” (1)

“İşte bu vahşiyâne irticaın, bu dehşetli zulümlerine karşı gelen Kur’ân şakirtlerinin, Kur’ân’ın yüzer kanun-u esasîsinden  âyetinin ders verdiği kanun-u esasîsi ile adâlet-i hakikiyeyi ve ittihadı ve uhuvveti temin etmeye çalışan ehl-i iman fedakârlarına "mürteci" namını verip onları müttehem etmek, mel’un Yezid’in zulmünü adalet-i Ömeriyeye tercih etmek misilli en vahşî ve zalimâne bir engizisyon kanununu, beşerin en yüksek terakkiyatına ve adaletine medar olan Kur’ân’ın mezkûr kanun-u esasîsine tercih etmek hükmündedir. Hükûmet-i İslâmiye ile bu memleketin selâmetine çalışan ehl-i siyasetin mezkûr hakikati nazara alması lâzımdır. Yoksa, üç veya dört cereyanın muannidâne muaraza etmeleriyle, o kuvvetler, muaraza sebebiyle zayıflar. Memleketin menfaatine ve âsâyişine sarf edilecek o zayıf kuvvetle hâkimiyetini-hattâ istibdad ile de olsa-âsâyiş ve emniyet-i umumiyeyi muhafazaya kâfi gelmediğinden Fransız ihtilâl-i kebîrinin tohumlarının bu mübarek memleket-i İslâmiyeye ekilmesine yol vermektir diye telâş edilebilir.” (2)

“Dîvân-ı Harb-i Örfide, mahkemedeki paşaların, "Sen de mürtecîsin; Şeriat istemişsin!" diye suâllerine karşı îdâma beş para kıymet vermeyip, cevaben "Eğer meşrûtiyet, bir fırkanın istibdâdından ibâret ise, bütün cin ve ins şâhit olsun ki, ben mürtecîyim! Ve Şeriatın bir tek meselesine rûhumu fedâ etmeye hazırım" diyen ve o büyük zâbitleri hayretle takdire sevk edip, îdâmımı beklerken berâetine karar verdikleri ve tahliye olup dönerken, onlara teşekkür etmeyerek "Zâlimler için yaşasın Cehennem!" diye yolda bağıran…” (3)

Kaynaklar:
1-Tarihçe-i Hayat, Sayfa 405
2-Emirdağ Lahikası, Sayfa 320
3-Tarihçe-i Hayat, Sayfa 498