Risale-i Nur’u Hindistan medreselerinde okutacağız

Risale-i Nur’u Hindistan medreselerinde okutacağız

19-25 Mayıs 2022 tarihleri arasında İslami cemaatler içinde uhuvvet ve ittifakın sağlanması doğrultusunda adım atmak ve diğer dini cemaatlere Bediüzzaman Hazretleri’nin ilmi şahsiyetini ve hizmet metodunu anlatmak amacıyla bir program gerçekleştirildi

Bu toplantıya Hindistan’ın Haydarabad şehrindeki İhya’ül Ulûm medresesi hocaları; Hindistan’ın büyük alimlerinden Haydarabad Kadirî, Teştî, Seherverdî, Nakşibendî tarikatlarının Şeyhi Şeyh Muhammed Şah Cemalu’r-Rahman dahil olmak üzere toplam 12 Hindistan şer’i mahkeme kadısı ve Türkiye'den Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Prof. Dr. İshak Özgel, Prof. Dr. Nebil Fuli katıldı.

19 Mayıs Cuma günü İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nda gerçekleştirilen açılış merasiminde İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı Said Yüce, Türkiye ve Hindistan arasında çok güzel bağların olduğunu ifade etti. Ders kitaplarımızdan ve büyüklerimizden öğrendiğimize göre milli mücadele yıllarında Hindistanlı Müslüman kardeşlerimizin maddi ve manevi büyük yardımlarda bulunduklarını belirten Said Yüce, "Bugün bu topraklarda Allah’ın lütfuyla ortaya çıkan Risale-i Nur eserlerinin günümüz insanının manevi ihtiyaçlarına cevap, dertlerine deva olduğunu, dalalet ve inkâr tahribatını tamir ettiğini ve bütün İslam cemaatleriyle ittifakı teşvik ettiğini" söyledi ve şöyle devam etti:

“Risale-i Nurlar’dan sadece Müslümanlar değil, gayr-ı Müslimler de istifade ediyor ve yüce yaratıcıya olan imanlarını kuvvetlendirdiğini söylüyorlar. Bu sebeple bu eserleri insanlığın ortak hazinesi olarak kabul edip herkesin istifadesine sunmaya çalışıyoruz."

Tanışma oturumundan sonra Şeyh Muhammed Şah Cemalu’r-Rahman ile Ayasofya’da namaz kılındı. Namazdan sonra Şeyh Muhammed Şah Cemalu’r-Rahman: “Fatih Sultan Mehmed Han Hazretleri İstanbul’u fethetmiş, İslam’ın mührünü Ayasofya ile taçlandırmış. Ne yazık ki asrın başında îmana ve mukaddesâta yapılan hücum ve yıkımlar olmuş. Ama, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri de yapılan tahribatları te’lif ettiği Kur’an tefsirleri ile tedâvi etmiş. Büyük bir mücadele vermiş. Bu asrın insanlarının imanlarının muhafazasına çalışmış. Manevi olarak yeniden fethetmiş. Sizler İİKV olarak şükürler olsun o kudsî davayı devam ettiriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Bediüzzaman’ın en büyük özelliği: Metodu yeni ama ehli sünnet çizgisinden ayrılmadı

Programın ikinci gününde Prof. Dr. İshak Özgel “Bediüzzaman'ın Tefsir Metodu” konferansını verdi. Bediüzzaman Hazretleri’nin tefsir alanındaki faaliyetlerini ve yeniliklerini anlattı. Özellikle Bediüzzaman'ın, Kur’an’ı Kerim’i bulunduğu asrın ihtiyacına göre ayat-ı tekviniye ile tefsir ettiğini vurguladı. Bunun üzerine Şeyh Muhammed Şah Cemalu’r-Rahman, “Bediüzzaman’ın en büyük özelliği, yeni metodu olmasına rağmen ehli sünnet vel cemaatin çizgisinden ayrılmamasıdır” dedi.

Sonraki günlerde Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç “Bediüzzaman'ın medeniyet tasavvuru” ve Prof. Dr. Nebil Fuli “Bediüzzaman'ın Kader ve Failiyyet Düşüncesi” konularında konferans verdiler.

Programın devamında Risale-i Nur’un Arapça mütercimi İhsam Kasım Salihi ziyaret edildi. Kendilerini ve İİKV heyetini Hindistan'a davet ederek oralarda ortak bir program düzenleme talebinde bulundular.

Ayrıca program kapsamında konuklar; Eyüp Sultan Camii, Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Sultan Ahmed Camii, Süleymaniye Camii, Fatih Camii gibi önemli mekanları ziyaret ederek, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasına da yakından şahitlik ettiler.

24 Mayıs Salı günü İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nda gerçekleştirilen kapanış merasiminde misafirler, İstanbul ziyareti ve Risale-i Nur hakkındaki intibalarını şöyle dile getirdiler:

Risale-i Nur’u Hindistan medreselerinde okutacağız

Şeyh Muhammed Şah Cemalu’r-Rahman: “Bizi bu programa davet eden İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’na en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizlere Risale-i Nur külliyatı hediye edilmek istendi. Yalnız böyle kıymetli eserler hediye olarak alınmaz, belki değeri veya daha fazlası verilerek alınır. Ben bu eserleri alacağım. Hem ben okuyacağım hem özel talebelerime okutturacağım ve bu eserleri İhya’ül Ulûm medresesinde ek ders olarak okutacağız.”

iikv2.jpg

Hindistan şer'i mahkeme kâdısı Şeyh İnamulhak Kasımi: “Öncelikle İİKV’nin başkanına, çalışanlarına ve hocalarımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten bu eserler ilim, iman, hikmet dolu harika eserlerdir. Bu eserleri yakından okuyup üzerinde mutalaa edeceğim. İçinde çok harika şeyler bulacağımdan eminim.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum