Dr. Cemil ŞAHİNÖZ

Dr. Cemil ŞAHİNÖZ

Risale-i Nur´da marifetullah metodu

İlimin en üst noktası, en büyük hakikat marifetullah´dır. Yani Allah´ı bilmek. Hatta diyebiliriz ki bütün ilimler sadece O´nu tanımak için bir araç. Kainatı araştırıp hakikate ulaşma merakı aslında O´nun nasıl “hareket ettiğini” ve O´nun hikmetini öğrenmek için.

İnsanın yaratılış maksadı Allah´ı bilmek ve tanımak olduğuna göre, bu gayenin en büyük gaye olduğunu söyleyebiliriz.

Allah´ı bildikden sonra O´na karşı gerçek manada bir sevgi başlar. Çünkü insan tanıdığını sever, tanımadığını sevemez. Muhabbetullah olması için de marifetullah gerekli.

Allah´ı bilmek ise “Nasıl bir Allah?“ sorusuna yanıt aramak ile gerçekleşir. Allah´ı kainatta var olan hiç bir şeye benzetemediğimiz için O´nu sadece kendisini bize tarif ettiği şekil ile bilebiliriz. Bunun için Kur´an´da ve hadislerde Cenab-ı Allah kendini bizlere sıfatlarıyla tanıtıyor. Cevşen´de 1001 tane sıfatıyla karşımıza çıkıyor. Kur´an-ı Kerim´de “Esma ul-husna”larla kendini tanıtıyor.

Bediüzzaman Said Nursi ise Allahı tanıtmak için ilginç bir metod kullanıyor. Risale-i Nur Külliyatını okumaya başladığım ilk günden itibaren dikkatimi çeken en önemli hususlardan bir tanesi, Bediüzzaman´ın neredeyse hiç bir yerde sırf “Allah” kavramını kullanmaması.

Peki ne yapıyor Üstad?

Sırf Allah yazarak yetinmek yerine konuyla ilgili Allahın sıfatlarından birisini kullanıyor. Örneğin konu adalet ise Adil diyor, konu rızık ise Rezzak diyor, konu merhamet ise Cenab-ı Erhamürrahimin diyor vs.

Yani bu ilginç metod ile “Nasıl bir Allah?” sorusunu her satırda cevaplıyor. Okuyucunun zihnine Allah´ın sıfatlarını yerleştiriyor.

Okuyucu ise Allah´ı tanıdıkça O´nu sevmeye başlıyor. Varsa kafasındaki şüpheler gidiyor. Sevdikçe O´na olan bağlantısı, güveni artıyor. Yani tevekkül ediyor.

Allah´ı tanıyınca ve sevince dualarda değişiyor. Şifa isteyince Şafi´ye, günahlardan arınmak için Gaffar´a, sıkıntıların giderilmesi için Fettah´a başvuruluyor.

Başka hiç bir eserde bulamayacağınız bu metod sayesinde Risale-i Nur Külliyati eşsiz bir marifetullah kitabı haline geliyor.

https://twitter.com/Cemil_Sahinoez

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum