Risale-i Nur’da bütün şüphe ve inkar fikirlerine cevap var

Risale-i Nur’da bütün şüphe ve inkar fikirlerine cevap var

Sudanlılar Bediüzzaman'ı konuştu

Gürsel Demir'in haberi

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri vefatının 59. Yılında Sudan’da rahmetle anıldı.

Sudan’ın Uluslararası Afrika Üniversitesi’nde “Risale-i Nur’un İman Merkezli Haraket Metodu” başlığıyla düzenlenen anma programı vesilesiyle farklı üniversitelerden bilim adamları, Sudan’ın tanınmış âlimleri, gazeteciler ve üniversite öğrencileri bir araya geldi.

Program Kur’an tilaveti ile başladı. Ardından Hayrat Vakfı Afrika Temsilcisi İsmail Kaya açılış konuşması yaptı. Konuşmasında Bediüzzaman Hazretlerinin tarihçeyi hayatına atıflarda bulunarak iman hizmetinin hangi merhalelerden geçerek günümüze ulaştığını anlattı. 

Risale-i Nur hizmetinin şükrü yine hizmet ederek eda edilecek

“Her nimetin bir şükür istediği gibi imanımızı kuvvetlendiren, bize marifetullah ve muhabbetullahı kazandıran, gönlümüze Peygamberimizin (asm) ve sahabelerin sevgisini yerleştiren Risale-i Nur hizmetinin şükrü yine hizmet ederek eda edilecek” şeklinde konuşan Kaya, bir yıl boyunca Risale-i Nur’dan istifade etmiş 23 ülkeden 249 kişiyle, akademisyen ve misafirlerin hazır bulunduğu salondaki hâziruna Hayrat Vakfı’nın başkanı Hafız Said Nuri Ertürk hocaefendinin selamlarını ve dualarını iletti. 

sudan2-002.jpg

Sonrasında Bediüzzaman Hazretlerinin hapishane ve mahkemelerde zikrettiği “Ben bu risaleleri 50 yıl sonra gelecek gençler için yazıyorum” sözünü hatırlatan Kaya, “Şu anda dünyanın her tarafında Bedüzzaman’ın müjdesinin tahakkuku olarak vefatından 59 yıl sonra Risale-i Nur’lar gençlerin akıl ve kalplerine tesir ediyor ve Risale-i Nur hakikatleri ile hayata daha anlamlı bakıp küfür, dalalet, ümitsizlik ve her türlü şüphelerden kurtularak müstakim birer Müslüman oluyorlar” dedi.

Risale-i Nur’lar Kur’an’ın malıdır

Uluslararası Afrika Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Osman Abdullah’ın yönettiği panele geçildi. 

Abdullah, “Bedüzzaman’a Risale-i Nur’un müellifi diyoruz ama bu zahirde böyledir. Gerçekte Risale-i Nurlar sunuhat-ı Rabbaniyye ve ilahi ilhamlar olduğu için Risale-i Nur’lar Kur’an’ın malıdır. Yine Cenab-ı Hakkın Bediüzzaman’a lutfundandır ki bu davaya sahip çıkacak ihlaslı talebeler ihsan etmiştir. Bugün Bedüzzaman’ın vefatından 59 yıl geçmesine rağmen Risale-i Nur’lar daha fazla kişinin istifadesine bu talebelerin fedakar çalışmalarıyla sunulmaktadır” dedi. 

sudan3-001.jpg

Yazar Yusuf Musa, “İmanın Ehemmiyeti ve Mertebeleri’’ başlıklı makalesini sundu. Makalesinde imanın tarifi, mertebeleri ve elde etme yollarını Risale-i Nur’dan istifadesine göre detaylıca ortaya koydu. Bediüzzaman hazretlerine göre imanın intisap olduğu yani kulun kendisini Rabbine nisbet etmesi olduğunu hatırlattı. Buna göre insanın kıymeti bu nisbet ile ortaya çıktığını küfür ve inkar ise bu nisbeti kestiği için insanın değerinin kaybolduğunu bildirdi. 

Risale-i Nur’da bütün şüpheler ve inkar fikirlerine cevap yazıldı

İkinci konuşmacı Hartum Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Mustafa hoca ‘‘Allah’a İman ve Ona Yöneliş’’ başlıklı makalesinde Bediüzzaman hazretlerinin ifade ettiği gibi tahkiki imanı elde eden müslüman, imanıyla Allah’a istinad ettiğini ve şu kainatta Cenabı hakkın koyduğu kanunlara uygun yaşamayı bildiği için bunalımlardan kurtulacağından, kendisiyle ve mevcudatla barışık yaşayacağını vurguladı. İman tevhidi, tevhid teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül iki dünya saadetini netice verir. Tevekkül sebepleri terk etmek değil neticeleri Allah’tan bilmektir. İşte bu bakış açısı kişinin kendisine ve eşyaya bakışını pozitif yönde geliştirir. İman insanı insan eder. Belki insanı vazifelerini yapan bir sultan eder. Aczini ve zafını bilerek iman, dua, tevekkül ve huşu ile Allah’a seyri süluk etmesini sağlar” şeklinde konuştu.

sudan1-002.jpg

Hartum Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Mustafa Bülent Dadaş ise “İmanın Burhanları ve Delilleri’’ konulu sunumunu yaptı. Sunumunda her dönemin insanlarının ihtiyacının farklılaştığını bu asırda dine yapılan hücumların dinin delillerini ve esaslarını sarsacak şekilde olduğuna dikkat çeken Dadaş, “Bediüzzaman bu yönde eserler telif etti. Risale-i Nur’da sarsılmaz burhan ve delillerle imanın erkanları muhkemleştirildi ve bütün şüpheler ve inkar fikirlerine cevap yazıldı” dedi. Dadaş, Tabiat Risalesinden bazı bölümleri okuyarak Risale-i Nur’daki akli delillere örnekler verdi.

Program sonunda bir yıl boyunca Risale-i Nur’dan istifade etmiş 23 ülkeden 249 kişiye sertifikaları takdim edildi. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum