Risale-i Nur siyaseti siyasetçiye bırakır

Risale-i Nur siyaseti siyasetçiye bırakır

Prof. Dr. Ergün Yıldırım: Verilen mesaj oldukça nettir

Risale Haber-Haber Merkezi

Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinin yaptığı açıklamayı yorumladı. Yıldırım, "Verilen mesaj oldukça nettir: Risale-i Nur her çeşit siyasetin üstündedir ve siyaseti siyasetçilere bırakır" dedi.

Yeni Şafak'taki yazısında, Risale-i Nur talebelerinin, iktidar ve cemaat çatışması ile ilgili olarak kamuoyuna bir açıklamada bulunduklarını hatırlatan Yıldırım, "Bediüzzaman'ın hala hayatta olan beş talebesinin imzasını taşıyan bildiride özet olarak Risale-i Nur'un her çeşit siyasal parti, siyasal pazarlık ve siyasal kadrolaşmalardan uzak durarak iman hizmetini esas aldıklarını söylediler. Hükümeti destekleyen tutumlarını açıkça ortaya koydular. Verilen mesaj oldukça nettir: Dahili müdahaleler karşısında milli birliğimizi koruyalım. Risale-i Nur her çeşit siyasetin üstündedir ve siyaseti siyasetçilere bırakır. Bu mesajda saklı olan anlam, öncelikle Gülen hareketinin dahili bir müdahale ile paralelleştiği ve dolayısıyla buna karşı durarak (en azından bu hareketten uzak durarak) milli birliği sağlamaya çalışan AK Parti yanında yer almalıyız biçimindedir. İkincisi ise Risale-i Nur'un her çeşit siyasetin üstünde tanımlanmasıyla eş olarak Gülen hareketinin siyasal davranışlar içinde olduğu ve dolayısıyla Risale-i Nur cemaat geleneğinden sapma içine girdiği yönündedir" dedi.

İTTİHAD-I İSLAM VE DEMOKRASİ

Nurcular, Süleymancılar, Nakşiler ve İslamcıların beraberliğine dayanan dini bir koalisyon olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bunun temelinde 'ittihad-ı İslam ve demokrasi' uzlaşımının bulunduğunu vurguladı:

"Türkiye'de modern zamanlar cemaat geleneğinin en güçlü yapılarından birisini temsil eden Risale-i Nur, bu açıklamalarla Gülen hareketi ile olan mesafesini açıkça ortaya koymaktadır. Bu mesafe koyma vasıtasıyla AK Parti iktidarını destekleyen bir tavır sergilemektedir. Ayrıca, Nurculukla siyaset arasındaki ilişkinin varlığını (Risale-i Nur ontolojisindeki siyaset ve cemaat ilişkisini) yeniden hatırlatmaktadır.

"İktidara verilen destek, Türkiye'de dindarlar koalisyonun siyasal boyutlarını anlatıyor. Temel ortaklık Nurcular, Süleymancılar, Nakşiler ve İslamcıların beraberliğine dayanan bu dini koalisyonun sosyolojisidir. Orta sınıf, kentleşme, din üzerinden yaşanan dışlanma, sert laikliğin mağduriyetliği... Aralarında farklı olan ise siyasal söylemleri ve yorumlarıdır. Ancak Ak Parti siyaseti, onlara ortak bir siyasal perspektifle ülkelerine ve dünyalarına bakma tarzını getirdi. Yeni Türkiye ve İslam dünyasının beraberliği etrafında oluşan bu siyasal perspektifin temelinde, 'ittihad-ı İslam ve demokrasi' uzlaşımı bulunmaktadır. Bu perspektif, siyasal İslamcıları 'normal' sınırlara çekerken, klasik yapıları da İslam dünyasının varlığı ve Türkiye'nin kaderi üzerinde daha aktif bir düşünme tarzına çağırıyor."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum