Risale-i Nur Kur’an’ı anlamak ve yaşamak için okunur

Risale-i Nur Kur’an’ı anlamak ve yaşamak için okunur

Senai Demirci, “Said Nursi Konferansları”na başladı

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Senai Demirci, Risale-i Nur'un sadeleştirilmediğini, "sahteleştirildiğini" söyledi.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin 54. vefat yıldönümü münasebetiyle Gaziantep Köprü Eğitim ve Kültür derneği tarafından bir anma toplantısı düzenlendi. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen toplantı büyük bir dikkat ile takip edildi.

menek.jpgServet Kaya tarafından okunan aşrı şerifin ardından Gaziantep Köprü Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Abdülkadir Menek açılış konuşması yaptı. Menek, konuşmasında Bediüzzaman Hazretlerinin hizmet metodunu ana başlıklar halinde sıraladı.

Şan Sema Ekibi tarafından sergilenen sema gösterisinin ardından Senai Demirci'nin konferansına geçildi.

Risale-i Nur hizmetinin önündeki mani ve perdelerin son gelişmeler ile bertaraf olduğunu ve artık Risale-i Nur hizmetinin bundan sonra hakiki mecrasında ve çok büyük inkişaflarla devam edeceğini ifade eden Demirci'nin konferansından notlar şöyle:

"Risale okumak Risale okumak için değildir; Risale okumak Kur’an okumak, Kur’an’ı anlamak, Kur’ân’ı canlı bir yaşama tarzı olarak fark etmek içindir. Risale, Kur’ân’ın duru Arapçasını, sade dilini doğrudan anlayacak bir akıl inşa etmek için yazılmıştır. Tefsir değildir; tefsir ötesi bir şahitlik kaydıdır.

"Said Nursi müfessir değildir; sadece tefsir yazıyor olsaydı, başı bunca derde girmezdi. Bize tefsir okuyucusu olmaktan öte tefsir yazarı vizyonu gösterir. Said Nursi itibarını devlete borçlu değildir; soykırımcıların, faşistlerin, merhametsizlerin, ırkçı diktatörlük heveslilerinin gözünde muteber olmaktan Said Nursi’yi de bizi de Allah korusun.

Said Nursi’ye şanlı bir soy aramayın; Said Nursî Kürt’se Kürt’tür Arap’sa Araptır… Kur’an soyu kana bağına bağlamaz; imana bağlar. İbrahim Azer’in oğlu sayılmaz; Nuh Kenan’ın babası sayılmaz.

Said Nursi’nin sözüne varis yoktur; Said Nursi’nin sözcü ve temsilci diye atadığı biri/leri yoktur. Said Nursi’nin sözcüsü Risale-i Nur’dur. Said Nursi söyleyeceklerinin hepsini söylemiştir; söyledikleri de sayfalar üzerinde açıkça yazılıdır. Said Nursi, davasını şahıslar üzerine bina etmediği gibi, şahıslar üzerinden dava silsilesi kurmaz. Said Nursi’ye isteyen istediği anda talebe olabilir; sayfalar herkesin gönlüne gözüne açıktır.

Aslında Risale-i Nur'u sadeleştirmediler, sahteleştirdiler. Sadeleştirildiğini söylersem, tezlerini kabul etmiş olurum. Çünkü Risale-i Nur başından beri sadedir. Niyetinizi bilmiyoruz; ısrarla sürdürdüğünüze göre, bir bildiğiniz var. En iyi ihtimalle, bizim ufkumuzdan daha yüksek bir ufka bakıyorsunuz diyelim. Belki de bizim farkına varamadığımız öncelikleriniz oldu, acele ettiniz, telaşla hareket ettiniz. Yine de hüsn-ü zan ettik; bunun Risale-i Nur’un anlaşılma çabası olarak gördük; fakat Risale-i Nur’u anlamadığınızın göstergesi oldu bu uygulama. Oysa Risale-i Nur, Kur’an kelimeleriyle konuşan Türkçe’yi ayakta tutan bir eserdir; esma tefekkürünü eşya üzerinden gerçekleştiren bir bakışın kaydıdır.

Risale-i Nur bu toprakların ürünü olduğu kadar, Kur’an’ın malıdır, Kur’ân adına yazılmıştır.  Ne dönemseldir ne yöreseldir. Risale okumak için nurcu olmak zorunda değilsiniz. Şeyh iseniz müridlerinize tavsiye edin, size intisapları artacaktır. Mürid iseniz okuyun, Şeyhinizin esma derslerini daha çok seveceksiniz.

Konerans sonunda kitaplarını imzalayan Senai Demirci, "Said Nursi konferansları"na devam edeceğini de söyledi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum