Risale-i Nur kendi kendini izah ediyor

Risale-i Nur kendi kendini izah ediyor

Suffa Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Hidayet Mektebi Derneği, Bayrampaşa’da 3 günlük bir okuma programı düzenledi.

Abdullah Sivas’ın haberi
RİSALEHABER – Okuma programının ilk gününde, Süleymaniye’de her hafta cumartesi akşamları düzenlenen ve çok geniş bir katılımla gerçekleştirilen Risale-i Nur sohbetleri programı birleştirildi. Sohbet, Akademisyen - Eğitimci ve Yazar Ragıp Öncel ile Eğitimci ve Tv Programcısı Lokman Yıldız tarafından yapıldı.

Kur’anın manevi bir tefsiri olan Risale-i Nur Külliyatı’ndan 16. Mektubun 5. Noktasından 5. Meselesi okunarak sunuldu. Lokman Yıldız işlenecek konunun bütünü okurken, Ragıp Öncel Hoca da okunan cümleleri destekleyen veya onları izah eden külliyattan ilgili yerleri bularak Lokman Yıldız’a okutturdu.

Ragıp Öncel Hoca’nın uzun zamandır üzerinde çalışarak istifadelerin daha fazla artması adına yaptığını ifade ettiği çalışmasından sunduğu kısa bir kesit, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.  

Risale-i Nur edebiyatıyla da mükemmel

Konuyla ilgili izahların daha çok Risale-i Nur’un diğer kitaplarından istifade edilerek yapıldığı programda bazen cümleleri bazen de kelimeleri destekleyen Risale-i Nur’dan kısımlar okunurken; Bediüzzaman’in Risale-i Nur külliyatında muazzam bir edebiyat kullandığı, Risale-i Nur’un kendi kendini gayet açık bir şekilde izah ettiği bir kez daha ne hayranlıkla müşahede edildi.

Programda Risale-i Nur’un her bir cümlesinin ya bir hadis-i şerife ya da bir ayet-i kerimeye dayandığı ifade edilirken okunan kısımlarda zaman zaman Hz. Mevlana, Mehmet Kırkıncı Hoca, Nasrettin Hoca gibi şahsiyetlerin hayatlarından da kesitler katılımcılara aktarıldı.

Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin 5. Meselede verdiği dersle, hem kalbe, hem ruha, hem duygu ve latifelere hem de vicdana seslenerek onları okşadığına ve onları ikna ettiğine de şahit olundu.

ragip-oncel---lokman-yildiz.jpg

5. Mesele’den yapılan dersten bazı notlar ise şöyle:

Dünya madem fânidir.

Hem madem ömür kısadır.

Hem madem gayet lüzumlu vazifeler çoktur.

Hem madem hayat-ı ebediye burada kazanılacaktır.

Hem madem dünya sahipsiz değil.

Hem madem şu misafirhane-i dünyanın gayet Hakîm ve Kerîm bir müdebbiri var.

Hem madem ne iyilik ve nefenalık cezasız kalmayacaktır.

Hem madem لاَ يُكَلِّفُ اللهُ نَفْسًا اِلاَّ وُسْعَهَا sırrınca teklif-i mâlâyutak yoktur.

Hem madem zararsız yol, zararlı yola müreccahtır.

Hem madem dünyevî dostlar ve rütbeler kabir kapısına kadardır.

Elbette, en bahtiyar odur ki, dünya için âhireti unutmasın, âhiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesini hayat-ı dünyeviye için bozmasın, mâlâyâni şeylerle ömrünü telef etmesin, kendini misafir telâkki edip misafirhane sahibinin emirlerine göre hareket etsin, selâmetle kabir kapısını açıp saadet-i ebediyeye girsin… ( bu cümlelerin tek tek izahı yine ilgili yerlerden alıntılarla yapıldı)

Ayrıca konuyla alakalı başka bir yer okundu ki;

Evet, bana öyle bir Hâlık ve Rab lazım ki, en küçük hatırat-ı kalbimi ve en hafî niyâzımı bilecek; ve en gizli ihtiyac-ı rûhumu yerine getirdiği gibi, bana saadet-i ebediyeyi vermek için, koca dünyayı ahirete tebdil edecek ve bu dünyayı kaldırıp ahireti yerine kuracak; hèm sineği halk ettiği gibi semavatı da îcad edecek; hem güneşi semanın yüzüne bir göz olarak çaktığı gibi, bir zerreyi de gözbebeğimde yerleştirecek bir kudrete malik olsun. Yoksa, sineği halk edemeyen, hatırat-ı kalbime müdahale edemez, niyaz-ı ruhumu işitemez. Semavatı halk etmeyen, saadet-i ebediyeyi bana veremez. Öyle ise, benim Rabbim Odur ki, hem hatırat-ı kalbimi ıslah eder, hem cevv -i havayı bulutlarla bir saatte doldurup boşalttığı gibi dünyayı ahirete tebdil edip, Cenneti yapıp, kapısını bana açar, "Haydi gir" der. (Mesnev-i Nuriyiye)

risale-okuma-programi-001.jpg

Program sonunda memnuniyetini dile getirirken katılımcılardan biri “Bu ders Risale-i Nur’a bakış açımızı değiştirip, külliyattan istifade ihtiyacımızı bizlere hissettirdi. Süleymaniye’de Kur’an atmosferi ile oluşturulan ilim meclisi, önce bir Aşr-ı Şerif ardından okunan Hatm-i Şerifin duası yapılarak yüzlerdeki tebessümün biraz daha arttırılması sağlandı. Sohbet sonunda tüm katılımcılara ikramda bulunan, Cennetin yer yüzü şubelerinden olan bu ilim meclisinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz” dedi.

risale-okuma-programi.jpg

Süleymaniye’deki programın ardından Bayrampaşa’da devam eden okuma programı sonunda katılımcılara teşekkür konuşması yapan Hidayet Mektebi Dernek sorumlusu Metin Duymaz ise okuma programının verimli ve çok güzel geçtiğini katılımcıların bir iman hakikati olan Risale-i Nur’lardan  büyük istifade ettiklerini,  böyle okuma programları ve kültürel etkinliklerinin devam edeceğini ayrıca  Hidayet mektebi Bahçelievler dernek binasının konferans salonunda her hafta Perşembe günü gerçekleştirilen Risale-i Nur sohbetlerine herkesi beklediklerini söyledi.

Kaynak: RisaleHaber.com

risale-okuma-programi-002.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum