Risale-i Nur hizmetinde siyasetin tanımlanması lazım

Risale-i Nur hizmetinde siyasetin tanımlanması lazım

Emirdağ Lahikası Müzakereleri'nde 6. haftada, Araştırmacı-Yazar Dursun Sivri, 73. mektubu tahlil etti.

Risale Haber - Haber Merkezi

Emirdağ Lahikası Müzakereleri'nde 6. hafta müzakerlerinde, Araştırmacı- Yazar Dursun Sivri 73. mektubu tahlil etti.

Sivri, "Risale-i Nur Hizmetinde teorik olarak tarif edilen siyasi tavır ile pratik arasında ciddi mesafe, kırılma, ayrışma" olduğunu ifade etti.

"Siyasi anlamda Üstad Bediüzzaman’ın nasıl bir gaye ve hedef ittihaz ettiği konusu önce ilmi çerçevede açıklığa kavuşturulmasına ihtiyaç olduğunu" söyleyen Sivri, "Siyaset kurumu ve siyasetçinin yeri, konumu, misyonuna ne anlam yüklenmesi gerektiği vuzuha kavuşturulmasının" son derece olduğunu belirtti.

"Siyasetin ilmi ile ameli nerde ayrılacak nerde birleşecek tarif edilmeli, vuzuha kavuşmalı" diyerek Nurcuların siyaset zemininde, teori ve pratik arasındaki makasın gittikçe açıldığına dikkat çekti.

Emirdağ Lahikası 73. Mektup

Bu vatandaki milletin en büyük kuvveti olan âlem-i İslâmın teveccühünü ve hamiyetini ve uhuvvetini kırmak ve nefret verdirmek için, siyaseti dinsizliğe âlet ederek, perde altında küfr-ü mutlakı yerleştirmek isteyenler, hükûmeti iğfal ve adliyeyi iki defadır şaşırtıp, der: "Risale-i Nur şakirtleri, dini siyasete âlet eder; emniyete zarar vermek ihtimali var."

Halbuki, bu memlekete maddî ve manevî bereketi ve fevkalâde hizmeti ve umum âlem-i İslâma taallûk edecek hakaiki cami olduğu, otuz üç âyât-ı Kur'âniyenin işaretiyle ve İmam-ı Ali'nin (r.a.) üç keramet-i gaybiyesiyle ve Gavs-ı Âzamın kat'î ihbarıyla tahakkuk etmiş olan Risale-i Nur'un siyasetle alâkası yoktur. Fakat, küfr-ü mutlakı kırdığı için, küfr-ü mutlakın altı olan anarşilik ve üstü olan istibdad-ı mutlakı, esasıyla bozar, reddeder. Emniyeti ve âsâyişi ve hürriyeti ve adaleti temin eder.

Risale-i Nur'a, daha vatana, idareye zararı dokunmak bahanesiyle tecavüz edilmez. Daha kimseyi o bahaneyle inandıramazlar. Fakat cepheyi değiştirip, din perdesi altında bazı safdil hocaları veya bid'a taraftarları veya enaniyetli sofi meşreplileri, bazı kurnazlıklarla Risale-i Nur'a karşı iki sene evvel İstanbul'da ve Denizli civarında olduğu gibi istimal etmeye münafıklar belki çabalayacaklar. İnşaallah muvaffak olamazlar.

    

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum