Risale-i Nur Eğitim Programı-13: İnsanın Farklılığı

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Dersleri-13: İnsanın Farklılığı (23.Söz, 1.Mebhas, 4.Nokta)

Eğitim Programı Ön Bilgilendirmesi: Bir müddet ara verdiğimiz Eğitim Programımızın derslerine 3 Ekim 2015 16.45 Ct. günü inşallah tekrar başlayacağız. Keşif Yolculukları ismini verdiğimiz ve Yazarlar Birliği Sümer-1 Sok. No: 11/9 Kat:4 Kızılay/ANKARA’da sunulacak ve ayda bir kez yapılacak, izahlı ve görsel sunumlu Risale-i Nur Eğitim Programımızın güncel ders konularını ve tarih/yer bilgilerini https://www.facebook.com/pages/Ediz-Sözüer-resmi-sayfa/1428147924084559?ref=hl adresinden takip edebilirsiniz. Hem bizi (haddimizin fevkinde olarak üstlendiğimiz) bu önemli iman hizmetinde yalnız bırakmamak ve manen destek vermek için; hem de imanî ilimlerin tahsilinde ciddî bir altyapı kazanmak, Risale-i Nur’u farklı mana açılımlarıyla anlamak ve taze bir heyecanla, alışkanlık ve sıradanlık perdesini kaldırıp atmak için derslerimize katılmanızı arzu ediyoruz.

Eğitim programımızın takdimini ve önceki derslerimizin videolarını, www.youtube.com/c/EdizSözüer Youtube video kanalımızdan bulabilirsiniz. Ders programımızı üstüne bina ettiğimiz “Olağanüstü Bir Hazinenin Keşif Yolculuğu: Risale-i Nur İzah Metinleri” isimli kitap çalışmamızı ise https://yadi.sk/d/09r41tL9ecYUA Yandexdisk adresindeki “Kitaplar (Risale-i Nur İzah Metinleri)” klasöründen indirebilirsiniz. Sunumlarımızda kullandığımız metinlere, videolara ve Powerpoint dosyalarına ise aynı adresteki “Risale-i Nur Eğitim Programı” klasöründen ulaşabileceğinizi ve bulunduğunuz yerde bu tarz sunumları sizin de yapabileceğinizi ifade edelim.

Tavsiye Ettiğimiz Metot: Bu görsel destekli derslerin özellikle yazının en altında yer alan videosunu izlemeniz ve imkânınız varsa devam eden programlarımıza şahsen katılmanızdır. Bu, büyük önem arz ediyor. Çünkü yazımıza (ders içeriği hakkında fikir vermek için) sadece izah metnini alacağız. Yazılı olarak kaleme alınmış hakikatleri, sözlü ve görsel bir şekilde izlemeniz (kitap çalışmamızda olmayan ilave izahlarla) daha iyi anlama ve hissetme imkânı sunuyor. Böylece sadece akılla anlaşılmayan ve aslında “hissedilen hakikatler” olan iman ilmini anlamakta ve “farklı mana açılımları”na kapı açmakta, en verimli bir metodu takip etmiş oluyorsunuz. Bununla birlikte, eğitim programımızı kitap çalışmamız üzerinden de ciddî bir şekilde okuyarak takip ederseniz, bu pekiştirme yöntemiyle (Allah’ın izniyle) Risale-i Nur’u anlamak noktasında en üst düzeyde bir istifadenin gerçekleşeceğine kuvvetle inanıyoruz. Bu derslere ve bu hakikatlere herkesten evvel kendim müşteri olduğum için, birçok kardeşimle beraber bu manaya en başta bizzat şahidim. Bu çalışmalar ortaya çıktıktan sonra, daha önceden onlarca defa okuduğum yerleri hiç bu kadar iyi anlamamış olduğumu görerek hayret içinde kaldığımı itiraf ediyorum.

23.Söz, 1.Mebhas, 4.Nokta (İnsanın Farklılığı) - İzah Metni

İnsanın hayvanla kıyaslandığında göze çarpan en temel farkı, eser metninde ustalıkla analiz edilerek ortaya koyulmuştur. İnsan, maddî ve manevî donanımları her yönden çok gelişmiş, üst düzey bir canlıdır. Hayvanların ise, sadece bazı özel ihtiyaçları için, bir veya bir kaç kabiliyetinin insanınkine nispeten daha gelişmiş olduğu görülür.

Bununla birlikte, çok ilginç ve düşünmeye değer özellikleridir ki, en basit bir hayvan, hayatına lazım olan şartları (yani öğrenmesi ve kendini geliştirmesi gereken ne varsa) çok kısa bir sürede ve ustalıkla öğrenir ve mükemmelen yerine getirir, sonra da bu anlamda sıkıntı çekmez. Hatta bazılarını (sanki dünyaya gelmeden önce başka bir âlemde öğretilmiş gibi) doğar doğmaz bilir ve uygulamaya başlar. Ördek yavrusu doğar doğmaz yüzer, ceylan yavrusunun ayakları titrese bile yürür.

Ama insan yavrusu öyle mi? Aile ve toplum desteği olmadan, yaşamı için gerekli şartları ve öğrenmesi gerekenleri kendi kendine sağlayamaz ve işin esas düşündürücü tarafı da, tüm yaşamı boyunca da öğrenmeye devam etmesidir. Bu neden böyledir, o niye öyledir?

İşte yaratıcının hikmetiyle, insanın yapısı böyle şekillendirilmiştir ki, bu sayede bilinçli olarak kulluk yapabilmesi için yol açılsın. Gerek Allah’ı tanıma ve bilme, gerek acizliğini ve ihtiyaçlarını sürekli olarak görüp hissederek O’na iltica etmek noktasında, devamlılığı mümkün ve sürekli gelişmeye müsait bir kulluğun kapısı açılmış.

İnsanın hayat boyu öğrenmeye devam edebilmesi ve kendini geliştirebilmesi mümkün kılınmış. Evet, insan eksiktir ve sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye muhtaçtır. Fakat bu sayede hem maddî hem manevî anlamda üst sınırı koyulmamış bir gelişim imkânı, sadece insan denen türe bahşedilmiştir.

Acizliğine ve ihtiyaçlarına bir son olmadığı halde, bütün kâinatın kendi emrine verilmesini kendi kudret ve ilminden bilen insan ise, kendi yaratılışına ihanet ettiği gibi, Karun gibi “Ben kendi ilmimle ve kendi iktidarımla kazandım” derse, onun gibi azap çekmeyi de hak edecektir.

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Görsel Destekli Ders Videosu:

İnsanın Farklılığı (23.Söz, 1.Mebhas, 4.Nokta)

https://www.youtube.com/watch?v=X4Z_QZYBGsw&index=4&list=PL5bPD7AdvnTyX3_W9wzDqTUTemmMYxboU

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum