Risale-i Nur Eğitim Programı-10: Picasso'nun Tablosu

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Dersleri-10: Picasso'nun Tablosu (23. Söz, 1. Mebhas, 1. Nokta)

Eğitim Programı Ön Bilgilendirmesi: Keşif Yolculukları ismini verdiğimiz izahlı ve görsel sunumlu Risale-i Nur Eğitim Programımızın derslerimize bir müddet ara verdik. Eylül ayı içinde yeniden başlamayı düşünüyoruz. Güncel ders programı ve ders konularına https://www.facebook.com/pages/Ediz-Sözüer-resmi-sayfa/1428147924084559?ref=hl adresinden takip edebilirsiniz. Eğer bir değişiklik olmazsa derslerimize Yazarlar Birliği Sümer-1 Sok. No: 11/9 Kat:4 Kızılay/ANKARA adresinde devam edeceğiz. Hem bizi (haddimizin fevkinde olarak üstlendiğimiz) bu önemli iman hizmetinde yalnız bırakmamak ve manen destek vermek için; hem de imanî ilimlerin tahsilinde ciddî bir altyapı kazanmak, Risale-i Nur’u farklı mana açılımlarıyla anlamak ve taze bir heyecanla, alışkanlık ve sıradanlık perdesini kaldırıp atmak için derslerimize katılmanızı arzu ediyoruz.

Eğitim programımızın takdimini ve önceki derslerimizin videolarını, www.youtube.com/c/EdizSözüer Youtube video kanalımızdan bulabilirsiniz. Ders programımızı üstüne bina ettiğimiz “Olağanüstü Bir Hazinenin Keşif Yolculuğu: Risale-i Nur İzah Metinleri” isimli kitap çalışmamızı ise https://yadi.sk/d/09r41tL9ecYUA Yandexdisk adresindeki “Kitaplar (Risale-i Nur İzah Metinleri)” klasöründen indirebilirsiniz. Sunumlarımızda kullandığımız metinlere, videolara ve Powerpoint dosyalarına ise aynı adresteki “Risale-i Nur Eğitim Programı” klasöründen ulaşabileceğinizi ve bulunduğunuz yerde bu tarz sunumları sizin de yapabileceğinizi ifade edelim.

Tavsiye Ettiğimiz Metot: Bu görsel destekli derslerin özellikle yazının en altında yer alan videosunu izlemeniz ve imkânınız varsa devam eden programlarımıza şahsen katılmanızdır. Bu, büyük önem arz ediyor. Çünkü yazımıza (ders içeriği hakkında fikir vermek için) sadece izah metnini alacağız. Yazılı olarak kaleme alınmış hakikatleri, sözlü ve görsel bir şekilde izlemeniz (kitap çalışmamızda olmayan ilave izahlarla) daha iyi anlama ve hissetme imkânı sunuyor. Böylece sadece akılla anlaşılmayan ve aslında “hissedilen hakikatler” olan iman ilmini anlamakta ve “farklı mana açılımları”na kapı açmakta, en verimli bir metodu takip etmiş oluyorsunuz. Bununla birlikte, eğitim programımızı kitap çalışmamız üzerinden de ciddî bir şekilde okuyarak takip ederseniz, bu pekiştirme yöntemiyle (Allah’ın izniyle) Risale-i Nur’u anlamak noktasında en üst düzeyde bir istifadenin gerçekleşeceğine kuvvetle inanıyoruz. Bu derslere ve bu hakikatlere herkesten evvel kendim müşteri olduğum için, birçok kardeşimle beraber bu manaya en başta bizzat şahidim. Bu çalışmalar ortaya çıktıktan sonra, daha önceden onlarca defa okuduğum yerleri hiç bu kadar iyi anlamamış olduğumu görerek hayret içinde kaldığımı itiraf ediyorum.

 23. Söz, 1. Mebhas, 1. Nokta (Picasso'nun Tablosu) - İzah Metni

Bir sanat eserinin, mesela bir tablonun kıymetini ortaya çıkaran şey nedir? Elbette öncelikle onun bir sanat eseri olduğunun ve manasız nakışlar olmadığının bilinmesidir. Daha da önemlisi, onun büyük bir ressamın eseri olduğunun bilinmesi ve onun ismi ile teşhir edilerek değer görmesidir. Yoksa çerçevesi ve üstündeki boyaların maddî değeri bir kıymet ifade etmeyeceği gibi, o maddeler bize bir şey de anlatmayacaktır. Ama “Bu tablo Picasso’nun orijinal tablosudur” dendiği anda, milyonlara paha biçilecektir.

İşte maddesi, her an dağılmaya ve çürüyüp gitmeye müsait olan, bir et ve kemik yığınından başka bir şey olmayan insana, bundan öte bir kıymet verecek olan nedir diye soruyoruz. Elbette, sanatkârına, yaratıcısına bağlılığı ifade eden iman ile o insanın ilahî bir sanat harikası olduğunun bilinmesidir. Ve üzerinde binlerce ilahî isimlerin manalı nakışlarının görünmesi ile asıl kıymeti ortaya çıkacaktır.

Sanatkârın unutulması ve akla getirilmemesi ise, o sanatkâr ile sanat arasındaki bağın koparılması ve sanatkârla bağlantılı tüm manaların anlaşılamadan kalması demektir. Kâinatta aziz bir misafir ve yaratıcıya akıllı bir muhatap olan insanın, yaratıcı ile olan bağını kopararak, kıymetini maddeden ibaret hale getiren inkâr, insanın bu yüksek kıymetini baş aşağı düşürür ve kıymetsizleştirir. Tesadüflerin ve tabiatın eseri olarak görülen ve kısa bir zamanda az bir istifade ederek hayat geçirdikten sonra çürüyüp gidecek insanın kıymeti, elbette hiç hükmündedir. Hâlbuki inanılmaz bir sanat güzelliğiyle yaratılmış şu muhteşem kâinat, ilahî sanatın en nadide parçası olan insanın hizmetinde koşturulmaktadır. Demek insanın o sanatkârdan dolayı aldığı yüksek değer, elbette paha biçilemez olacaktır. Öyle yüksek bir kıymeti kazanmak ise, ancak O’nunla olan bağın bilinmesiyle, yani iman ile mümkün olacaktır.

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Ders Videosu:

Picasso'nun Tablosu (23. Söz, 1. Mebhas, 1. Nokta)

20150706-ediz-sozuer-picassonun-tablosu-risale-i-nur-egitim-programi-10.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=qoxqwJctfMc&list=PL5bPD7AdvnTyX3_W9wzDqTUTemmMYxboU&index=1

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.