Risale-i Nur basma yetkisi Anayasa Mahkemesine havale edildi

Risale-i Nur basma yetkisi Anayasa Mahkemesine havale edildi

Tarafları dinleyen Mahkeme Başkanı Türkay Alıca, kararını açıkladı

Risale Haber-Haber Merkezi

3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi, Risale-i Nurların basım yetkisinin Diyanet'e verilmesine dair itirazı Anayasa Mahkemesine havale etti.

Yeni Asya'da yer alan habere göre avukat Kadir Akbaş tarafından Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, “Bediüzzaman Said Nursi tarafından telif edilmiş ve Risale-i Nur Külliyatı adı altında neşredilmiş eserlerin mali ve fikri haklarının herhangi bir şahsa ait olmadığının tespitine karar verilmesi ve davanın Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne ihbar edilmesi” talebiyle dava açtı.  

Davalı Said Özdemir’in vekili ise FSEK 47. Maddede yapılan değişikliğin Anayasa’ya aykırı olmadığı görüşünü savundu. 47. Maddeye dayalı olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile Risale-i Nur Külliyatı’nın basım yetkisinin Diyanet İşleri Başkanlığına devredildiğini hatırlatan avukat, davanın esastan görülüp reddedilmesi gerektiğini söyledi. 

Tarafları dinleyen Mahkeme Başkanı Türkay Alıca, kararını açıkladı. Dosyanın Anayasa mahkemesine götürülmesine yönelik verilen kararda: 

“1- Mahkememiz önündeki uyuşmazlığın çözümünde doğrudan uygulanması söz konusu olan 5846 sayılı yasanın 10.09.2014 tarih ve 6552 sayılı yasanın 87. maddesi ile değişik 47. maddesinin Anayasa’nın 2, 10, 12, 13, 26, 27, 29 ve 35. maddelerine aykırı olduğu kanaatiyle Anayasanın 152. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi önünde itiraz yoluna başvurulmasına,

2-Dosya örneğinin çıkarılarak Anayasa Mahkemesi başkanlığına gönderilmesine,

3-Anayasa Mahkemesi kararının dönüşü bakımından 5 aylık sürenin geçmesinin beklenmesine, Bu nedenle duruşmasının 15.09.2015 günü saat 10:35’e bırakılmasına karar verildi” ifadeleri yer aldı. 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum