Risale Haber ve meşveret

“Meşveret, istişare, şura” her türlü görüş alışverişinin yapıldığı, Kur’an’ın da emrettiği kutsal bir sistemdir. Bu sistem etrafında bir araya gelen bireylerin her türlü düşünce ve fikirleri adı geçen meşru alanda dile getirilir, şeffaf bir şekilde müzakere edilir, ortak akıl sonucunda bir karar verilir.

Ortaya çıkan karar, savunucuları da muhalifleri de kararsızları da bağlar. Sonuç her üç anlayış tarafından da benimsenmek ve uygulanmak zorundadır. Aksi halde meşveret etmenin bir anlamı kalmaz. Bunun içindir ki; “meşveret hakkı bulsa iki sevap var; bulmazsa, bir nevi ibadet olan içtihad sevabı olarak bir sevap alır, hatasından mazurdur.”

İnternet hem büyük bir nimet hem büyük bir nikmet. Tıpkı televizyon ve radyo gibi. Kullanış amacına göre değişiyor. Her şeyin olumlu tarafını almak, bakmak ve kullanmak düsturunu Bediüzzaman ve talebelerinden miras alan insanlar olarak internet ortamını sanal bir meşveret olarak kullanmaya hiçbir engelimizin olmadığına inanıyorum.

Meşru her türlü gündem bu sanal ortamda muhalifi veya destekleyeni veya tarafsızı ile tartışılabilir. Risale Haber olarak internet ortamına bu nazarla bakmakta ve Risale-i Nur çevresinin, camiasının gündemine gelen konuları sayfalara taşımaktayız.

***

Risale Haber, bugüne kadar alışılmayan bir anlayış ile kendini “sıfır merkez”e konumlandıran, Risale-i Nur’dan azami derecede faydalanmaya gayret edinen, ona ayna olmayı amaçlayan, günümüz kavramları olan “demokratikleşme, özgürlük ve insan hakları”na hassasiyet göstererek her türlü görüş ve düşüncenin özellikle de Risale-i Nur çevresindeki farklı fikirlerin kendine yer bulduğu bir platform olma özelliğini sürdürmektedir.

Gerçekçi olmakta fayda var. Risale-i Nur’dan beslenerek, bu eserleri kendine rehber edinerek yola çıkmış insanlar arasında siyasi ve içtimai alanlarda farklı düşünce ve ekollerin varlığını kabul etmek lazım. Farklı franksiyonların çıkış nedeni de içtimai ve siyasi anlayış farklılıklarından doğmaktadır. Yoksa bugüne kadar imani bir konu üzerinde herhangi bir ihtilaf olduğu görülmemiştir.

Dolayısıyla yüzde 99’u “ahlak, ibadet, ahiret ve fazilet” olan Kur’an’ı Kerim ve onun bu asrın anlayışına hitap eden tefsiri Risale-i Nur’dan beslenenlerin ayrıştığı nokta da geriye kalan yüzde 1’lik alandandır. Yoksa yüzde 99’luk bir birliktelik, beraberlik bulunmaktadır. Farklı düşüncelere bu pencereden bakınca birbirimizi daha iyi anlamanın penceresi açılmaktadır.

Şuna inanıyoruz ki; toptancı bir yaklaşımın hiçbir faydası yok. Farklılıkları sıfatlar düzeyinde ala almak, beğenmediğimiz, ayrıştığımız farklılıkları “birer sıfat”tan öteye genelleyici bir anlayışla ele almamak, resmin bütününü kapatmamak gerekiyor.

Dolayısıyla Risale-i Nur çevresindeki “şok edici” bile olsa görüş ve düşünceleri birer sıfat düzeyinde, şahsi düşünceler kapsamında ve yüzde 1’lik alan içinde görüp yüzde 99 masum sıfatlara haksızlık etmemek gerektiği anlayışındayız.

Çünkü biliyoruz ki; “…bir hane-i Rabbâniye ve bir sefine-i İlâhiye olan bir mü'minin vücudunda, İmân ve İslâmiyet ve komşuluk gibi, dokuz değil, belki yirmi sıfat-ı mâsume varken, sana muzır olan ve hoşuna gitmeyen bir câni sıfatı yüzünden ona kin ve adâvet bağlamakla o hane-i mâneviye-i vücudun mânen gark ve ihrakına, tahrip ve batmasına teşebbüs veya arzu etmen, onun gibi şenî ve gaddar bir zulümdür.”

***

Ülkemizin çeyrek asırdan fazla bir zamandır kanayan bir yarası var. Özellikle Doğu ve Güneydoğuda akan bu kan, ülkemizin maddi-manevi kaynaklarını yuttu. Yutmaya da devam ediyor. Öncelikle bu kanı durdurmayı amaçladığına inandığımız “Demokratik Açılım” başlığında başlatılan tedavi sürecinin en kısa sürede, maksimum bir fayda elde etmesi için söz ve fiillerimizle dua ediyoruz.

Risale Haber olarak bu yangının söndürülmesi için röportaj, haber ve yorumları yayınlamakta, özellikle sahaya inerek, gerçek muhataplarınca çözüm önerilerini sayfalarımıza taşımaktayız. Bu anlamda bazen “şok edici” öneri ve teklifler yoğun bir tartışmaya neden olmaktadır. Özellikle Abdülkadir Badıllı röportajı geniş bir alanda tartışıldı.

Risale-i Nur camiası ve akademik çevreler ile medya dünyasında ciddi bir müzakere kapısını açıp yankı bulan Risale Haber’deki röportaj ile ilgili farklı düşünceler dile getirildi.

Röportajdaki düşüncelerle ilgili muhalif ve muvafık düşüncelerin sitede yer bulması her ne kadar alışılmadık bir durum olsa da (çok sayıda okuyucumuzun ilettiği bir durum) bunun Risale Haber’in başından beri dikkat ettiği bir yayın politikası olduğunu tekrar hatırlatırız.

Bu anlamda söz konusu tartışmalarla ilgili yorumlarını ileten, özellikle de şahsı hedef almadan, düşünce düzeyinde eleştiren veya destekleyen veya çözüm önerisi sunan okuyucularımıza teşekkür eder, farklı düşüncelerin yukarıda dile getirilen anlayış kapsamında ele alınması gerektiği inancımızı bir kere daha hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
8 Yorum