Rehber şahsiyetlerin ikazları

İnsanlara rehber olan şahsiyetlerin her biri birer güneş, ay veya yıldız gibidirler. Yol ve istikamet gösteren, ana yollarda işaret levhaları görevini yaparlar.

Nefislerini mağlup eden, tezkiye ve terbiye eden o büyük rehberler, hem dünya, hem de ahretlerini mamur etmişler. Hal ve kal dilleriyle, yaşayışları ve ortaya koydukları eserleri ile insanlığın saadetine de hizmet etmişler.

Bunların en başta geleni kâinatın efendisi, peygamber zincirinin son halkası Hz. Muhammed’dir (a.s.m). 

O’nun getirdiği ilahi fermanlara kulak vermek, yaşadığı emirleri şahsında tatbik etmekle mükellef olan Müslümanlar,  huzur, mutluluk ve saadeti o vesile ile yakalamış oluyorlar.

Sahabeleri birer yıldız olarak insanların yollarını kaybetmemeleri için pusula gibidirler. Onların izinden giden ümmetin evliya ve asfiyaları da birer mürşit, ikaz edici ve yol göstericidir.

Yaptıkları şey, Allah’ın ve peygamberin emirlerini şahıslarında tatbik etmek, iyi bir rehber olmaktır. Yaşadıklarını, fiilen gösterdikleri gibi, tebliğ ve iyilikleri emretmenin sorumluluk duygusu ile eser yazmış, vaaz ve nasihat ermiş, irşat ve ikazlarda bulunmuşlar.

Bunlardan biri tabiinden Hasan Basri Hazretleridir. Hayatı, ilim öğrenme, öğretme ve bunları şahsında yaşamakla geçmiştir. Ortaya koyduğu düsturlar hayat suyu gibi maneviyatı canlı tutmuştur.

Bir sohbetinde kalbin bozulmasının sebeplerini şöyle sıralıyordu:
1. Tevbeyi terk etmek. 
2. İlmi ile amel etmemek.
3. Amelinde ihlâsı gözetmemek
4. Allah'ın verdiği rızka şükretmemek.
5. Allah'ın verdiğine razı olmamak.
6. Ölümden hiçbir nasihat almama.”

Muhalif manayla; çok tevbe etmek, ilmiyle, ihlâsla amel etmek, verilen rızka şükretmek, Allah’ın verdiğine razı olmak, ölümü sıkça hatırlayıp ibret almakla kalb bozulmaktan kurtulur.

Hasan Basri Hazretleri duanın kabul edilmesi için ferde taalluk eden sıfatlar için de şunları saymıştır:

1. Dünyaya karşı hırs beslemeyen, yanlarına oturduğun zaman Allah'ı hatırlatan ilim ehli insanlar ile beraber otur; çünkü onların sohbet-i cananına doyum olmaz.
2. Teheccüt namazı kılmak.
3. İslam dininin direği olan namazı vaktinde kılmak.
4. Helal rızık yemek.
5. Kur’an'ı adabına göre okumak.”

Gösterilen yol, ikaz edilen konular ve hayatın işaret taşlarına uymak, amel etmek dünya ve ahretimizi saadete çevirecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.