Reflü’ye dikkat...

Reflü’ye dikkat...

Özel Egepol Hastanesi Gastroentereloji Uzmanı Dr. Murat Meral Türkiye’de her 4 kişiden birinde reflü görüldüğünü belirterek yanlış beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması durumu Gastroözefageal Reflü (GÖRH) olarak adlandırıldığını ifade eden Dr. Murat Meral, toplumda sıklıkla karşılaşılan reflünün basit önlemlerle engellenebileceğini söyledi. Gastroentereloji Uzmanı Dr. Murat Meral GÖRH’ün toplumda oldukça sık görülen bir sağlık sorunu olduğu bilgisini vererek, “Özellikle Gastroenteroloji uzmanlarının günlük polikliniklerinin büyük bir çoğunluğunu reflü hastaları oluşturmaktadır. Türkiye’de yılda ortalama 80 milyon kutu (2014 yılında) reflü ilacının yazıldığı bilinmektedir” dedi.

BESLENME TARZINIZI DEĞİŞTİRİN

GÖRH saptanan bir hastanın öncelikle yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Meral,  Hastaların reflüyü artıran gıdalardan kaçınması gerektiğine de dikkat çekti. Hastaların yapması gereken uygulamaların başında yatağın baş kısmının yükseltilmesi geldiğinri dile getiren Dr. Murat Meral şöye devam etti: “Bununla beraber daha az ve sık öğünler halinde yemek yenmelidir. Hasta kilo almamaya dikkat etmeli ve fazla kilosu varsa zayıflamalıdır. Sigarayı azaltmalı hatta mümkünse tamamen bırakmalıdır. Aşırı alkol, kahve ve aşırı sıcak gıdalardan kaçınmalıdır. Yatmadan en az 3 saat önce yiyecek ve içecek alımı kesilmelidir. Bazı tansiyon-kalp ilaçları ile ağrı kesici- kas gevşetici ilaçların reflüyü artırdığı bilinmeli ve bunların kullanımından kaçınılmalıdır.” 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.