Reflü hastalığı dişleri sarartabilir

Reflü hastalığı dişleri sarartabilir

​Asitli ve boyalı içecekler, sigara kullanımı, yemek yeme alışkanlığı gibi etkenlerin dişleri sararttığı belirtildi.

Bazı rahatsızlıklarında dişleri sararttığın söyleyen uzmanlar; diş gıcırdatanlarda, bulimik (yeme bozukluğu) hastalarda, reflü problemi olanlarda ve kuru ağız problemi yaşayanlarda da dişlerde zaman içinde sararmalar olduğuna dikkat çekti.

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp, dişlerle ilgili hiçbir şikayet olmaması durumunda bile sararmalardan dolayı şikayetlerin geldiğini söyledi. Bir dişin normalden daha sarı görünmesinin ya da zaman içerisinde sararmasının birkaç sebebi olduğunu belirten Eralp, “Bu sebepleri içsel ve dışsal olarak ikiye ayırabiliriz. Dışsal sebepler, yemek yeme alışkanlıkları, asitli ya da kafeinli boyayıcı içeceklerin tüketilmesi, sigara kullanımı ve yetersiz ağız hijyen alışkanlıkları olarak tanımlanabilir. Bu sebeplere bağlı olarak gelişen sararma bir yere kadar geri döndürülebilir. Dişlerin üzerinde sararmaya sebep olan birikimler temizlendiği takdirde, dişlerin orijinal rengi açığa çıkar. Dişlerimizin zamanla sararmasının sebepleri arasında dış etkenlerin kümülatif etkisinin yanı sıra, iki yapısal değişikliğin olması da zamanla sararmayı arttırıyor.” diye konuştu. 

Diş sararmasında iki ana sebepten bahseden Eralp, şu bilgileri verdi: “Bunlar dişimizin en dış tabakası olan mine dokusunun zamanla incelmesi ve bu incelen mine dokusunun altındaki dentin dokusunun da tam tersi kalınlaşmasıdır. Bu tabakaların kalınlıklarının değişmesi zamanla, yaşla ilgili bir değişiklik olduğu için, profesyonel beyazlatma yöntemleri de çok etkili olmayabilir. Çünkü beyazlatma işlemi dediğimiz olay dişlerimizi boyama ya da makyaj yapmak gibi bir yöntem değildir. Profesyonel beyazlatma işleminde, beyazlatıcı ajanlar dişin mine ve dentin gibi sert dokularına nüfuz ederek işlemi gerçekleştirirler. Bunun yanı sıra, bazı araştırmalar gösteriyor ki beyazlatma ajanı, dentin tabakasına ne kadar çok nüfuz ederse diş o kadar çok beyazlar. Yani zamanla incelen mine dokusu, beyazlatma ajanının alttaki dentin dokusuna ulaşmasını kolaylaştırıyor ve diş beyazlaşıyor. Sonuçta dişlerimiz, yapısında var olan tabakaların özelliklerine, kalınlıklarına ve rengine bağlı olarak dışarıya sarımsı, grimsi ya da daha beyaz renk yansıtıyor.” 

Beslenme alışkanlıklarının yanı sıra hastalıkların da diş sağlığında etken olduğunu ifade eden Eralp, “Diş gıcırdatanlarda, bulimik hastalarda, reflü problemi olanlarda ve kuru ağız problemi olanlarda da dişlerde zaman içinde sararmalar olacaktır.” dedi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.