Referandum yaklaşırken

Sandık denilen irade sembolü, işte, memleket afakında bir kez daha belirdi maalesef..  Maalesef diyorum, zira kutuplaşma ve gerginliğin zirve yaparak çoğu kez büyük bir "zaman, emek ve enerji kaybına" dönüştüğü o günler muhtemelen ülkenin yakasına bir kez daha yapışacak, daha doğrusu zaten avuçlarındaki bu yakayı bir süreliğine daha bir kuvvetle sarsmış olacaklar böylelikle.

‪Ne var ki yaklaşan bu referandumda da tercihleri belirleyecek en güçlü argümanlardan biri, -bir kez daha- "kendini rakibe göre konumlandırmak" şeklinde öne çıkacak gibi gözüküyor.

‪E, ne var bunda diyenlerimiz olabilir.

‪Şöyle arz edeyim; sorgulamanın ve özgün tavır almanın karşı cepheye destek anlamına geleceği endişesi, şu her derde deva 'reel politika mazereti' için ve de günü kurtarma adına işlevsel olabilir elbette. Ancak bu 'metot' bu kez, yani bu sandıkta, yani "bir sonraki seçimde değiştirilemeyecek köklü değişikler getirecek olan bu oylamada"; daha iyi bir anayasa ihtimali kadar, uzun vadede sonu meçhul bir tercih anlamına da gelebilir aynı zamanda.

‪Bu yüzden, gerek evetçiler gerekse de hayırcılar, tercihlerini -hiç olmazsa bu defa- politik veya ideolojik karşıtlık üzerine oturtmak yerine bu tercihlerindeki gerekçeleri 'karşı cepheyi' anmaksızın ortaya koymaya çalışırlarsa, sanırım konunun daha sıhhatli bir zeminde tartışılması adına önemli bir vatanî vazifeye de imza atmış olacaklar.

‪Ama neylersiniz, kendini (ve tercihini) rakibe göre konumlandırmak denilen o 'politik tavır alma metodu' memleket siyasetinde öyle de güçlü bir faktör ki.. Zaten söz konusu 'karşı cepheler' kendi hatalarını ve yetersizliklerini bunca zamandır kitlelerindeki bu politik tavır alma şekli sayesinde 'örtmüş' değiller midir en çok da? Her ne ise, bu konuda yara derin, örnek çok, kelam bol..

‪‪Demem o ki, gerilim ve kutuplaşmanın muhtemel zirve günleri yaklaşırlarken bir kez daha, biz her kesimden çevremize yapabileceğimiz belki de en önemli tavsiyelerden birisini bir temenni cümlesi olarak şuraya koymuş olalım: Dileriz tercihlerini "Ali muhabbetinden değil Ömer kininden" gibi bir stratejiyle belirlemekten kaçınanların çoğunlukta olacağı bir tercih günüdür memleketi bekleyen.. 2017 Referandumu, ülkemiz ve ülkemize bağlanan ümitler adına hayırla neticelenir inşaallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum