Ramazan'ın gülü 'güllaç'ın ustasından püf noktalar

Ramazan'ın gülü 'güllaç'ın ustasından püf noktalar

Ramazan ayına günler kala sofraların vazgeçilmez tatlısı Ramazan'ın gülü 'güllaç', hazırlanmaya başladı. İftar sofralarını süsleyen güllacın püf noktalarını ise ustası Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü anlattı.

Ramazan ayına günler kala sofraların vazgeçilmez tatlısı Ramazan'ın gülü güllaç, sofralar için hazırlanmaya başlandı. Hafif olması sebebiyle özellikle Ramazan aylarında tercih edilen güllaç, iftar sofralarına lezzet katmaya hazırlanıyor. İftar sofralarını şenlendiren güllacın püf noktalarını ise ustası Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü anlattı.

İyi bir güllacın kaliteli malzemeden geçtiğini söyleyen Güllü, malzemelerin miktarı konusunda, "3 kilogram süt, 750 gram şeker, 200 gram Antep fıstığı, 200 gram pudra şekeri, 250 gram file fındık, 200 gram da Hindistan cevizi ve güllaç yaprakları" dedi. Güllü, şekerin pancardan üretilmiş, sütün de kaliteli ve taze olması gerektiğini ayrıca belirtti.

İyi bir güllaç yapmanın tarifini de veren Nadir Güllü, "Ustamız 3 kilogram sütü kaynattı, 750 gram sütü şekere karıştırdı ve savurdu. Sütü döktü tepsiye, güllaç yapraklarını tek tek döşedi. Yaprakların arasına, isteğe göre file fındık, Hindistan cevizi ve pudra şekeri döküyor. İsterseniz ceviz de olabilir, ama süt ceviz olacak. Yaprakları döşemeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Sıcak Ramazan ayında hafif bir tatlı olduğu için tercih edilen güllacın aynı zamanda sütlü tatlı olduğuna da dikkat çeken Güllü, güllacın muhafazası ve tüketimi konusunda da bir uyarıda bulundu. Güllü, "Güllacın riski çok. Yapımı kolay gibi gözükse de, püf noktaları fazladır ve saklama koşulu çok zordur. Düz tutacaksınız, serin yerde muhafaza edeceksiniz. Buzdolabının sebze kısmına koyacaksınız ve günlük tüketeceksiniz" dedi.

Güllacın süsleme aşamasını da anlatan Nadir Güllü, tarifi "Hem mideye hitap edecek, şimdi biraz da göze hitap etsin. Bu süsleme listeye göre. Antep fıstığı, file fındık, Hindistan cevizi, cevizle de olabilir" diyerek tamamladı.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.