Ramazan'ın fuarı sona erdi

Ramazan'ın fuarı sona erdi

Ramazan boyunca İstanbul Beyazıt Meydanı ve Ankara Kocatepe Camii avlusunda kitap ve kültür şöleni yaşatan 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, 23 Temmuz Kadir Gecesi’nde bu yıl için ziyaretçilerini son kez ağırladı.

Risale Haber - Haber Merkezi 
 
Bu yıl 33'üncüsü düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, İstanbul Beyazıt Meydanı ve Ankara Kocatepe Camii avlusunda kapılarını açtığı günden bu yana her iki şehrin bu önemli kitap ve kültür hareketine ev sahipliği yaptı. Beyazıt Meydanı’nda Ramazan’ı kitapla buluşturan devasa organizasyon, bu yıl da fuarı ziyaret eden binlerce okuru eli boş göndermedi, yayıncıların yüzünü güldürdü. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen ve İBB Kültür A.Ş. tarafından desteklenen fuarda bu yıl imza etkinliklerine katılan yazarların çokluğu dikkat çekerken, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) katkılarıyla gerçekleşen Beyazıt Ramazan Sohbetleri, fuar süresi boyunca her gün kültür dünyamızın tanınmış ve saygın bir simasını Beyazıt Devlet Kütüphanesi kürsüsüne taşıdı.
 
İstanbul Beyazıt Meydanı’nda 170 stantta 180’den fazla yayınevi ile Ankara Kocatepe Camii avlusunda 50 stantta 80’den fazla yayınevinin yer aldığı 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Beyazıt Meydanı’nda büyük çadıra ek olan küçük çadır ve dışarıda yer alan stantları ile meydanın tamamını fuar merkezi haline getirdi. İstanbul sakinleri başta olmak üzere dünyanın ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelerek Tarihî Yarımada’yı ziyaret eden yabancı ve yerli turistlerin akınına uğrayan organizasyonda yüzde kırklara ve hatta ellilere varan indirimlerden faydalanmak isteyen okurlar, sevdikleri yazarlarla buluşup sohbet etmenin mutluluğunu yaşadılar. Konar göçer bir yapıda organize edilen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarları, bu ayrıcalığı ile de tarihî yapıların gölgesinde bu yıl da tam bir kültür atmosferi oluşturdu. Son beş yıldır aynı noktada kurulan, Beyazıt Meydanı’nın mazisine uyumlu bir kültür şölenine sahne olan ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın organize ettiği fuara bu yıl, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Kültür A.Ş., Diyanet İşleri Başkanlığı, Basın Yayın Birliği ve ESKADER katkılarını sundu.
 
YAZARLAR FUARI YALNIZ BIRAKMADI
 
Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Genel Koordinatörü Osman Sarıköse’nin verdiği bilgiye göre bu yıl Beyazıt Meydanı’nın tamamı organizasyon için en verimli şekilde kullanıldı. “Beyazıt Camii, Sahaflar Çarşısı, İstanbul Üniversitesi kapısı, Beyazıt tramvay durağı arasındaki alanın tamamı üzerinde organizasyonumuzu gerçekleştirdik ve ziyaretçilere kitap ve kültür atmosferi oluşturduk. Bir büyük ve bir küçük çadırın yanı sıra dış kısımda yer alan stantlarla birlikte toplam 170 stant kurduk. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde düzenlediğimiz Beyazıt Ramazan Sohbetleri’nde konularında uzman tanınmış yazarlardan oluşan bir konuşmacı topluluğu ile Ramazan’a özel sohbetlerle âdeta bir kültür şöleni yaşattık. Meydanın Vezneciler tarafında yer alan sahnede her gün çocuklara yönelik eğlenceler ve dinî konserler sunuldu.” diyerek etkinlikleri sıralayan Sarıköse, fuarı ziyaret edenlerin 400 bini geçtiğine işaret etti. Yayıncıların genel olarak memnun ayrıldığını kaydeden Osman Sarıköse, fuar boyunca sevilen birçok yazarın önceki yıllara nazaran daha fazla imza etkinliğinde yer alıp okuyucuları ile buluştuklarını ve daha önce hiç gelmemiş yazarların da ilk defa bu yıl fuara iştirak ettiğini belirtti. İkinci Abdülamid’in kurduğu Darülaceze’deki misafirlerin yapmış olduğu ürünleri Beyazıt Meydanı’nda satılmasını ferman buyurduğunu ve meydanın yüzyıllara dayalı bir panayır alanı olduğunu anlatan Sarıköse, “5 yıldır bu meydanda yaptığımız fuarlar Beyazıt’ın tarihî önemini hatırlattı, Küllük ve Marmara Kıraathanesi gibi efsanevî kültür mahfilleri de bu vesile ile gündeme taşındı. Fuarların ileriki yıllarda da Beyazıt’ta olmasının önem kazacağı ve semtin bir kültür şehri olduğunun yeniden hatırlanacağı inancını taşıyorum.” ifadelerini kullandı.
 
TEFEKKÜRE VE BÜTÜNLEŞMEYE ÇAĞIRAN SOHBETLER
 
Bu yıl Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde yapılan Beyazıt Ramazan Sohbetleri, nezih bir ortama kavuştu. Sohbetleri organize ederek katkı sunan ESKADER, kültür mahfillerindeki deneyimini 4 yıldır Beyazıt Ramazan Sohbetleri’yle fuar ziyaretçilerine sunuyor. ESKADER Başkanı Şerif Aydemir, derneğin sohbet organizasyonu konusundaki birikiminin Beyazıt Ramazan Sohbetleri’ne de yansıdığının altını çizerek, “Bu sohbetler, Beyazıt’ın tarihî duruşu ve atmosferi ile son derece örtüşen bir seyir izliyor. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da 26 konuşmacı Beyazıt’ın kürsüsünden fuar ziyaretçilerine seslendi. İlim, fikir, sanat ve edebiyat alanındaki çalışmaları ile tanınan bu yazarlarımızın ortak yönü ise dinî ve millî değerlerimizi sahiplenen, birleştirici ve bütünleştirici özellikleri ile tanınan ve bilinen aydınlarımızdan olmalarıdır. Fuar boyunca konuşmacılarımızın sohbetlerinde dile getirdikleri arasından en çok öne çıkanlar, Ramazan’da ulaşmayı umduğumuz hasletler ve onlara nasıl varmamız gerektiği, başta Kur’ân olmak üzere kitabın hayatımızdaki önemi, eski Ramazanlar ve Ramazan boyunca gündemden düşmeyen Gazze’de yaşanan vahşet hakkındaki durum değerlendirmeleri ve birlik çağrıları oldu.” dedi.  
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.