Ramazan'ın 17'si 'Dünya Helal Günü' ilan edildi

Ramazan'ın 17'si 'Dünya Helal Günü' ilan edildi

Helal konusunda müminlere inen ilk Ayet olan Enfal suresinin 69'uncu ayetinin bizler için çok büyük önem arz etmekte olduğunda ittifak ettik ve bu tarihi

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, kendileri için önemli olan ‘helal yaşamı’ içeren bir gün olmadığını çeşitli istişareler sonucunda Ramazan’ın 17’nci gününü ‘Dünya Helal Günü’ olarak kutlamaya hazırlandıklarını söyledi.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Türkiye,'de çeşitli günlere özel anlamlar atfedilerek kutlandığını kendileri için önemli olan helal yaşamı içeren bir günleri olmadığından hareketle birçok fakih ve ulema ile yapılan istişareler sonucunda Ramazan'ın 17'nci gününü 'Dünya Helal Günü' olarak kutlamaya hazırlandıklarını belirtti. Büyüközer, "Birçok fakih, ulema ve kardeşlerimizle yaptığımız istişare sonucunda, helal konusunda müminlere inen ilk Ayet olan Enfal suresinin 69'uncu ayetinin bizler için çok büyük önem arz etmekte olduğunda ittifak ettik ve bu tarihi, dünya helal günü olarak hatırlamayı uygun gördük. Bu Ayet-i Kerime Hicri 624, Ramazanın 17'nci günü, İslam ve küfrün ilk savaşı olan Bedir savaşında nazil oldu; 'Artık elde ettiğiniz ganimetten helal ve tayyib olarak yiyin ve Allah'tan korkun! Şüphesiz ki Allah, Gafürdur (çok bağışlayan), Rahimdır(çok merhamet eden)'" dedi.

Bugünü kutlamanın kendilerine helali yayma noktasında destek olacağını belirten Büyüközer, "Bugünkü şartlarda farzlarımızın içerisinde adeta birinci sırada yer alma konumuna gelmiş olan helal ve tayyib yaşamı hatırlamak, hatırlatmak ve yaymak konusunda bize destek olacağını umuyoruz. Bu yıl bütün dünyada 5'si kutlanacak dünya helal günümüz hayırlara vesile olsun" diye konuştu.

"Toplumları ve bireyleri birleştirici bir gün olacaktır"

Dünya Helal Günü hakkında bilgi veren Büyüközer, "Dünya Helal Günü, 'Helal' hareketini dünya çapında kutlayarak destekleyen ve birleştiren özel bir gün olacaktır. Dünya Helal Günü, her yıl mübarek Ramazan ayının 17'nci gününde kutlanacaktır. Ramazan ayı, hicri (ay) takvime bağlı olacağı için, miladi takvime göre her sene farklı bir tarih gelecektir. Bu sene için, Ramazanın 17'nci günü, 12 Haziran Pazartesi gününe denk gelmektedir ve kutlama bugün yapılacaktır. Dünya Helal Gününü, 'Helal ve Tayyib' konusundaki bilincimizin ve anlayışımızın arttırılması ve bu davanın daha geniş çevrelere duyurulması niyetiyle kutlanacaktır. Bu niyetle toplumları ve bireyleri birleştirici, Müslümanlar arasında siyasetin veya başka nedenlerin nifak oluşturmasına mahal vermeden bilgilendirici ve deneyimlerini paylaşacağı bir gün olacaktır" açıklamalarında bulundu. iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.