Ramazan'da uykuyu 3'e bölün

Ramazan'da uykuyu 3'e bölün

Bu yıl iftarla sahur arasındaki sürenin kısa olması sebebiyle bir çoğumuz uykusuz kalıyoruz. İşte zinde kalmak için dikkat edilmesi gerekenler...

İyi bir uyku ertesi gün kendimizi daha rahat ve formda hissetmemiz için en gerekli ihtiyaçlarımızdan biridir. Ancak ramazan ayında sahurla bölünen uyku, ertesi gün her zamankinden biraz daha yorgun kalkmamıza sebep oluyor. Bu sebeple, pek çok kişi ramazanda açlık veya susuzluktan ziyade uyku eksikliğinden veya bölünmesinden şikâyet ediyor. Ramazan ayında uykusuzluk çekmemek için nasıl bir uyku düzeni izlenmesi gerektiğini Türkiye Hastanesi Nöropsikiyatri Uzmanı Dr. Akın Gürdil anlattı.

UYKUYU 8 SAATE TAMAMLAYIN

Ramazan ayında kesintilerle de olsa uykuda kalınan süreyi 8 saate tamamlamak gereklidir. Bunun için ramazanda uykuyu 3'e bölebilirsiniz.  Günlük uykunuzun birinci bölümünü iftardan önce yapacağınız kısa bir şekerleme oluşturabilir. Ramazan boyunca uyku saatinizi biraz öne alın ve uykunun ikinci bölümünü sahurdan önce uyuyun. Sahurdan sonra da üçüncü bölümünü uyuyarak günlük uykuyu 8 saate tamamlayın.

İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜN

İftardan sonra hafif egzersiz ve yürüyüşler yapmak, sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır. Sahurda uyku kaçırabilen, şişkinlik yapan ağır yağlı, hazmı zor ciğer-dalak gibi sakatatlar yemeyin. Hafif kahvaltılıkları tercih edin.  Şişkin bir mide ile en tatlı yerinde böldüğünüz uykuya devam etmek hiç de kolay olmaz. Sahurda en çok mideyi şişiren besin ertesi gün susamamak için çok su içmektir. Bunun yerine suyu iftarla sahur arasında tüketip, sahur da gereğinden fazla su içerek mideyi rahatsız etmeyin. Çay, kahve ve diğer kafeinli yiyecekler uyku kaçırır. Bu yiyeceklerden uzak durmak gereklidir. Yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırır sahurda yoğurt ayran veya sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Eğer çay içmeden duramıyorsanız, iftardan sonra 2-3 bardak çay açık içebilirsiniz ama onun yerine bitkisel çaylar, ıhlamur, kuşburnu içilmesi tavsiye edilir.

YATAK ODASINI TAMAMEN KARARTIN

Uyku öncesinde olabildiğince sakin kalmaya çalışın. Heyecan ve sıkıntı verici televizyon programları izlemekten kaçının; gazete haberlerini okumayın. Hararetli konuşmalar yapmayın. Yatak odanızdaki ışık kaynaklarını azaltın. Mümkünse yattığınız odayı tamamen karartın.

türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.