Ramazan'da mutlaka sahur yapın!

Ramazan'da mutlaka sahur yapın!

Ramazan’da oruç ile ruhunuzu rahatlatırken, hatalı beslenmeyle bedeninize zarar vermeyin. Uzmanlarına “Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz” diye sorduk “Bu yaz oruç süresi 17 saati aşıyor. Oruç tutmadığınız saatlerde de dört öğün yiyin.

Ramazan'da yapılan en büyük hataların başında günlük olması gereken üç öğün sayısının ikiye düşürülmesi ve besin tercihlerinin değişerek enerjisi yüksek yiyeceklerin gereğinden fazla tüketilmesi geliyor. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi’nden Diyetisyen Cansu Darıcı ile Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için yapılmaması gereken hatalar konusunda uyarıda bulundu.

İKİ ANA İKİ ARA ÖĞÜN YİYİN

- Oruç tutarken, sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken en önemli unsur nedir?

Cansu Darıcı: Sağlığın bozulmaması için Ramazan ayında beslenmenin önemi daha da artar. Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü kesinlikle atlamamak gerekiyor.

- Sıcak yaz aylarında sahur ve iftar arasındaki sürenin 17 saati aştığı bu Ramazan ayında oruç tutanlar hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir ve bu durumlarda ne yapmalı?

Kabızlık, mide yanması, reflü, uyku hali, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi sıkıntılar, en sık karşılaştığımız sorunlar arasında. Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için oruç tutarken de sağlıklı beslenme kurallarından uzaklaşmamak gerek. Öğünler, sahur ve iftarda iki ana öğün ve iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla, iki ara öğün olacak şekilde toplam dört öğün olarak düzenlenmelidir.

- Uzun bir orucun ardından iftar saatinde hızlı oruç açmak, ne gibi sıkıntılar doğurabilir? İftarı nasıl açmalı?

Çok hızlı ve fazla yemek kilo artışını da beraberinde getirir. Sahurda, süt veya yoğurt, peynir, tam buğday ekmeği ve bol söğüş sebze gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, zeytinyağlı sebze yemeklerinden ve tam buğday ekmeğinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. İftarda da çorba ve bir miktar etli sebze yemeği veya ızgara et ile zeytinyağlı sebze beraberinde yoğurt veya ayran tercih edilebilir. Yemeğin üstüne ise miktarına dikkat ederek meyve (mevsim itibarıyla karpuz veya kavun olabilir) veya şekersiz veya az şekerli hazırlanan komposto tüketilebilir.

- İftardan sonra, sahura kadar olan bölümde beslenme ve dinlenme için ne yapmalı?

İftardan hemen sonra TV ya da bilgisayar karşısına geçmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır. Uzun süre açlık, kabızlığın artmasına da sebep olur. Bu nedenle bol posalı yiyeceklerin tercih edilmesi daha uygundur.

İFTAR VE SAHURDA SÜT, ARADA CEVİZ 

- Ramazan’da, oruç tutulurken yapılan en önemli beslenme hatası nedir?

Tuba Kayan Tapan: En önemli hata, bireylerin sahura kalkmamasıdır. Ramazan sonunda kilo kaybı yaşansa da o kilolar yağsız kütle (kas ve su kaybı) olduğu için kısa zamanda daha fazla kilo olarak geri döner. Halbuki sahurla birlikte öğün sayısı artacağından metabolizma daha hızlı çalışacak ve kilo artışları olmayacaktır.

Özellikle dengeli yapılmış bir sahur öğünüyle birlikte yağdan kilo kayıpları da sağlanabilir. Su ve sıvı miktarı birbirlerine karıştırılmamalıdır. İçilen çay, kahve ve komposto sıvı miktarıdır. Suyun yerini tutmaz. Su miktarı sıvıların dışında hesaplanmalıdır. Kişinin kilosuna göre alınması gereken su miktarı hesaplanabilir. Kilo başına 30 cc su içilmelidir. Yani 50 kiloluk biri, günde 1.5 litre su tüketmelidir.

İşte sağlıklı sahur sofrası

Sahur ve iftar menülerinden poğaça, simit, börek gibi besinler kesinlikle çıkarılmalı, yerine posa içeriği yüksek olan sebze, meyve ve barbunya gibi kuru baklagiller tercih edilmelidir. Hazır meyve suları ve gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. İftarda hızlı ve çok miktarda besin tüketmek mide hastalıklarını da artırır.

Gastrit reflü gibi mide şikayeti olanlar oruçlarını açarken asitsiz iftariyeliklerle başlamalıdır. Küçük bir kase komposto veya az yağlı bir çorba gibi. Çok sıcak ve çok soğuk besinler de tüketilmemelidir. Yemekten 1 saat sonra yapılacak ara öğünün meyve ve ceviz olarak tercih edilmesi en uygunudur. Ya da güllaç, dondurma veya sütlaç da olabilir. Süt sayesinde kalsiyum ve protein, kan şekerini şerbetli tatlılar kadar etkilemeyecektir.

Hem iftar hem sahurda süt ve süt ürünlerini tüketmek hem proteini yüksek olduğu için tok tutacaktır hem de yüksek kalsiyum değerleri nedeniyle karın bölgesinden yağlanmayı önleyecektir. Oruç tutanlar günde en az 2 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir”

star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.