Ramazan'da kilo kontrolü için bunlara dikkat edin

Ramazan'da kilo kontrolü için bunlara dikkat edin

Diyetisyen Merve Sayın, Ramazan'da kilo kontrolü için önerilerde bulundu.

Diyetisyen Merve Sayın, öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken noktanın yenilen yemekleri çok çiğnemek olduğunu belirterek "Normalde sağlıklı olarak belirtilen çiğneme sayısı 25-30 kere olacak şekildedir. Siz normal beslenme şekliniz de çiğneme sayınızı ne kadar artırabilirseniz yemekleri hazmetmeniz de o kadar kolay olacaktır" dedi.

MUTLAKA SAHUR YAPIN

Uykumuzun bölünmesi sebebiyle önemsemediğimiz sahurun Ramazan ayının en önemli öğünü olduğunu anlatan diyetisyen Sayın, "Oruç tutanların mutlaka imsak vaktine yakın bir zamanda sahur yapmaları sağlığın korunması için önemlidir. 17 saatlik sahur yapmadan tutulan oruç bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlara yol açar" diye konuştu.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vücudumuzun sıvı ihtiyacında artış meydana geldiğini anlatan Diyetisyen Merve Sayın, şunları söyledi: "Genellikle iftar sonrası içilen çay- kahve ile sıvı ihtiyacımızı karşıladığımızı söyleriz. Bu yanlış bir düşüncedir. İçtiğiniz her çay-kahve için su tüketiminizi bir bardak daha artırmanız da fayda vardır. Sıvı ihtiyacımızı su olmak üzere sebze, salata gibi sıvı içeriği yüksek besinlerle, bitki çayları, soda, komposto, ayran gibi içeceklerle sağlayabilirsiniz. Bu içecekleri hem ana öğünlerde hem ara öğünlerde rahatlıkla tüketebilirsiniz. İftar-sahur arası aralıklarla 2- 2,5 litre su tüketmenizde sağlık açısından önem taşır."

MİNERAL KAYIPLARINA DİKKAT EDİN

Vücutta ter ve idrar atımı ile oluşan mineral kayıpları sebebiyle günlük bir tane sade maden suyu içmenin faydalı olduğunu anlatan Diyetisyen Merve Sayın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böbrek rahatsızlığı ve tansiyon problemi olanlar maden suyunu uzman tavsiyesine göre tüketmelidir. İftarın geç saatlerde olması sebebiyle yemek pişirme yöntemlerine edilecek dikkat iki kat daha artmaktadır. Herhangi bir şekilde sindirim problemi yaşamamak için ana yemekleri haşlama, buğulama, ızgara ya da fırında olacak şekilde tercih etmeniz rahat bir iftar geçirmenizi sağlayacaktır. Elinizden geldiğince kızartmalardan uzak durun."

FİZİKSEL AKTİVİTEYİ İHMAL ETMEYİN

Ramazan ayında uzun süreli açlıklarla birlikte düşen vücut çalışma hızımızı yükselten en etkili çözümlerden birisi iftardan 1-1,5 saat sonra yapacağınız orta tempolu bir yürüyüştür. Yürürken yanınıza su almayı ve her 15-20 dakikada bir su içmeyi unutmayın" diye konuştu.

PROTEİN TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN

Ramazan ayında uzun süreli açlık sonrası kas kütlesinin korunmasının çok önemli olduğunu anlatan Sayın, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle iftar menülerinde ana yemek olarak et, tavuk, balık, kurubaklagil tüketimine, sahur da peynir, yumurtaya ek olarak yoğurt süt tüketimine önem verilmelidir. İftardan sahura kadar olan süreçte diyetisyeninizle belirlediğiniz 1 ya da 2 ara öğünü mutlaka yapın. Bu şekilde öğünler arası dengeyi sağlayarak sahura yüklenmenizi engellemiş olursunuz. Ayrıca, canınızın istediği tatlı ya da meyve tüketimini iftardan hemen sonra değil de bir saat sonra yapmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Ara öğün olarak tercihinizi şerbetli tatlılar yerine Ramazan klasiği olan hem kalori açısından düşük hem de besleyici özelliği bulunan güllaçtan yana kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra dondurma, sütlü tatlı ve meyve süt şeklinde ara öğün planlayabilirsiniz."

İFTARDA YEMEĞE ARA VERİN

Orucu 1 bardak su, 1 kase çorba ve salatayla açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir ara vermek gerektiğini anlatan Diyetisyen Merve Sayın, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu şekilde hem uzun süre boş kalan midenize bir anda yüklenmemiş olursunuz hem de tokluk hissini daha rahat bir şekilde sağlamış olursunuz. Ramazan ayını nasıl geçirmemiz gerektiğinin farkına vararak yeme düzenlerimizi bu şekilde geçirmemiz; hem sağlık açısından faydalı olur hem de Ramazan ayının amacına ulaşmış oluruz."

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.