Ramazanda kan bağışlayın!

Ramazanda kan bağışlayın!

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, genelde ramazan ayında kan bağışının azaldığına dikkati çekti.

Akar, sağlığı müsait olan her erkeğin yılda 4, kadının ise 3 kez kan bağışında bulunabileceğini söyledi.
Kan vermenin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Akar, vatandaşların çekinceler yaşadığı ramazan ayında kan bağışında genelde düşüş yaşandığını ifade etti.
Ramazan ayında iftardan sonra kan vermeye sağlık açısından hiçbir engel bulunmadığına dikkati çeken Akar, "Dolayısıyla vatandaşlarımızdan bu kan verme hususunda dikkatli davranmalarını ve bağışçı olmalarını rica ediyorum. Ramazanda kan bağışları ürkütücü derecelere geriliyor. Her ramazan ayında stokların altına düşme korkusu yaşıyoruz. Şimdiye kadar hiç düşmedik ama korkmak zorundayız" dedi.
Bu korkunun kendilerini ilave tedbirlere yönlendirdiğini, cami önlerinde ve merkezi yerlerde iftardan sonra kan bağışı kampanyaları yapmaya ittiğini anlatan Akar, şunları kaydetti:
"Allah'a şükür her ramazan döneminde bu işin altından bir şekilde kalkıyoruz ama korkulu rüya görmek istemiyoruz. Yaz mevsimine denk gelen ramazan ayında insanlar, 'acaba sıcakta kan verirsem bayılır mıyım? Ramazanda kan verirsem vücudumda eksiklik olur mu?' gibi düşüncelere kapılıyor. Hiçbir eksiklik olmaz. Kan bağışının insan vücuduna etkisi sadece 20 dakikadır. Belki biraz başınız dönebilir. 20 dakika sonra gereken sıvıyı, şekeri almanız halinde de hiçbir şey kalmaz. Kan vermek ayrıca sıhhat verir, bunun dışında dini inancımıza göre de en sevap davranışlardan biridir çünkü kan verdiğiniz insanın kim olduğunu bilmeden verirsiniz. Bir ünite kandan 3 can kurtulur."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.