Ramazanda İstanbul'da kültür sanat

Ramazanda İstanbul'da kültür sanat

Birçok kültüre ve medeniyete asırlardır ev sahipliği yapan İstanbul, 11 ayın sultanı ramazanda düzenlenecek çeşitli kültür sanat etkinlikleriyle renklenecek.

Derlenen bilgiye göre, kentte bu yıl da ramazan coşkusunu vatandaşlara yaşatmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.
 
Bu yıl 5'inci kez gerçekleştirilecek "Ramazanda Caz" festivali, dünyaca ünlü yerli ve yabancı sanatçıları ağırlayacak.
 
Müzisyen Karsu'nun 5 Temmuz'da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde (PSM) vereceği konserle başlayacak festivalin tek açık hava etkinliği, 12 Temmuz'da Fransa Sarayı'nın bahçesinde Pierre Blanchard Gypsy Jazz Quintet konseri olacak. Fransa Başkonsolosluğu ortaklığıyla hayata geçirilen etkinlikte kemanda Pierre Blanchard, gitarda Samson Schmitt, gitar ve vokalde Philippe "Doudou" Cuillerier, akordeonda Ludovic Beier, kontrbasta Antonio Licusati sahne alacak.
 
Klasik Küba ezgilerini cazla yorumlayan Omar Sosa Quarteto Afrocubano 15 Temmuz'da, efsanevi davulcu Omar Hakim ve Grammy ödüllü Rachel Z'nin kurduğu The Trio of Ozyine 17 Temmuz'da izlenebilecek.
 
Norveç cazının usta isimleri Hakon Kornstad, Ingebrigt Haker Flaten ve Jon Christensen, 19 Temmuz'da festivalin kapanış konserinde Zorlu Center PSM'de izleyici karşısına çıkacak.
 
33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı
 
İstanbul'daki ramazan etkinliklerinin başında gelen ve bu yıl 33'üncüsü gerçekleştirilecek Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'na 180 yayınevi katılacak.
 
Kültür AŞ ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle düzenlenen fuar, 2010'dan bu yana Beyazıt Meydanı'nı mesken ediniyor. Meydana yayılan birimleriyle ramazan boyunca İstanbul'un kültür hayatını zenginleştirecek fuar, 11.00-24.00 saatlerinde ziyaretçilere açık olacak.
 
Beyazıt Meydanı'ndaki çadırda 173 stantta 180 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilecek fuar, yazarlarla okuyucuları buluşturacak.
 
Birçok imza etkinliğinin yapılacağı fuar süresince Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla organize edilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri", Beyazıt Devlet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda ziyaretçilere her gün sohbet dinleme imkanı sağlayacak. Günün kültür, sanat, edebiyat, fikir dünyasından önde gelen birçok yazar ve sanatkar "Beyazıt Ramazan Sohbetleri" kürsüsünde dinleyicilerle buluşacak.
 
Her yıl ramazan ayında yoğun ilgiyle karşılanan fuara gelen ziyaretçiler, Türkiye'de basılan kitapları uygun fiyatlara alma imkanı bulacak. Fuara, aşinası olunan ve geniş okuyucu profiline hitap eden birçok yayınevi iştirak edecek. Fuarda, edebiyat, tarih, kültür, medeniyet, felsefe ve din alanında yaklaşık 50 bin eser kitapseverlerle buluşacak.
 
"Mercan Dede Ensemble Özel Ramazan Projesi"
 
Ünlü neyzen Mercan Dede'nin sanat yönetmenliğini üstlendiği "Mercan Dede Ensemble Özel Ramazan Projesi" kapsamında birçok sanatçı Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde sahne alacak.
 
Mercan Dede'nin farklı tarzlarda müzik icra eden sanatçılarla aynı sahneyi paylaşacağı konserler dizisi, müzik çevrelerince "modern çağın Mozart"ı olarak anılan Ludovico Einaudi'nin 2 Temmuz'daki konseriyle başlayacak.
 
İkinci konserde, 9 Temmuz'da sanat yönetmeni ve koreograf Beyhan Murphy, kanun virtüözü ve besteci Göksel Baktagir ile break dansçı Kadir Amigo Memiş aynı sahnede olacak.
 
Etkinlik kapsamında, Esen Kıvrak, Olgu Kızılay, Efdal Altun ve Çağ Erçağ'dan oluşan Borusan Yaylılar Dörtlüsü ile piyano sanatçısı Anjelika Akbar, 16 Temmuz'da izleyiciyle buluşacak.
 
Serinin 23 Temmuz'daki son konserinde, vokal sanatçısı Azam Ali ve şarkıcı Zara, Mercan Dede ile konser verecek.
 
Alışveriş merkezlerindeki ramazan etkinlikleri
 
İçerenköy'deki Carrefour alışveriş merkezinde ramazan etkinlikleri, "Osmanlı Evi" dekorunda gerçekleştirilecek. Alışveriş merkezinde ramazan boyunca jonglör, orta oyunu, Karagöz-Hacivat gösterisi, kanto gibi etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca ebru, cam boncuk, kazaziye ve tespih ustalarının sergileri görülebilecek.
 
Haramidere'deki Carrefour alışveriş merkezinde ramazanda kukla tiyatrosu, Karagöz-Hacivat ile Aşuk ile Maşuk gösterileri yapılacak. Etkinlikler kapsamında, kumbara yapımı, ahşap tarak-fırça süsleme atölyesi ile sembolik Nasreddin Hoca ile ziyaretçilere eğlenceli vakit geçirme imkanı sunulacak. Ayrıca Osmanlı şehzade oyuncakları, keçe ve ahşaptan Mevlana tasarımı, geleneksel ev süslemeleri, ebru ve tezhip atölyeleri de düzenlenecek.
 
Cevahir alışveriş merkezinde ziyaretçileri, geleneksel ışıklı "ramazan evleri" ile Karagöz ve Hacivat figürlerinin bulunduğu özel fotoğraf köşeleri karşılayacak.
 
Capacity alışveriş merkezinde ramazan boyunca cuma ve cumartesi akşamları fasıl dinletisi gerçekleştirilecek. Cumartesi ve pazar günleri ise kukla ve Karagöz-Hacivat gösterileri, sihirbaz, palyaço, orta oyunu, Meddah, Nasreddin Hoca, ramazan maskotları ve jonglör gösterisi gibi etkinlikler izlenebilecek.
 
Optimum Outlet, geleneksel "ramazan sokağı" ile ziyaretçileri geçmişe götürecek. Cumartesi günleri fasıl dinletisinin yapılacağı alışveriş merkezinde, pazar günleri sema gösterisi sergilenecek.
 
Akasya Acıbadem alışveriş merkezi, iftar sonrası düzenlenecek konserlerle müziğin sevilen seslerini ağırlayacak. İncesaz ekibinin 29 Haziran'da sahne alacağı alışveriş merkezinde, 6 Temmuz'da Türk enstrümantal müziğinin önemli ismi Göksel Baktagir izleyiciyle buluşacak. Uzaktaki müzik projesi için bir araya gelen ve caz müziğini özgün tarzlarıyla yorumlayan Erkan Oğur, Derya Türkan ve Alp Ersönmez 20 Temmuz'da sahne alacak.
 
Belediyelerin kültür sanat etkinlikleri
 
Bağcılar Meydanı, Bağcılar Belediyesi tarafından ramazan ayının anlam ve önemine uygun şekilde düzenlenecek programlara ev sahipliği yapacak.
 
"Ramazan Sohbet Programı" kapsamında, şair Dursun Ali Erzincanlı, beslenme uzmanı Ender Saraç, yazarlar Senai Demirci, Vehbi Vakkasoğlu, Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ilçe sakinleriyle buluşacak. Ayrıca "Kur'an Gecesi" programlarında din görevlileri tarafından Kur'an-ı Kerim okunacak.
 
Bağcılar Meydanı'nda kurulacak stantlarda da sivil toplum kuruluşları giyecek, yiyecek ve içeceklerden oluşan yöresel ürünleri tanıtacak.
 
Kağıthane Belediyesince düzenlenecek ramazan etkinliklerinde, mehteran ve havai fişek gösterilerinin yanı sıra A. Hakan Karagül'ün tasavvuf konseri, Emre Ermiş, Saleh Sabr ve Feridun Özbek ile sufi rock konseri izlenebilecek.
 
Ramazan programında orta oyunu, meddah, Karagöz-Hacivat ile ateş gösterileri, palyaçolar ile maskotlar da yer alacak. "Kadir Gecesi Özel Programı" nda ise Sırrı Er "Mevlana'ya Yakarış" söyleşisiyle vatandaşlarla buluşacak.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.