Ramazan’da faiz tuzağına dikkat!

Ramazan’da faiz tuzağına dikkat!

Faiz her zaman ve her yerde haramdır. Peki ya Ramazan ayında? Peki ya Müslümanların yoğun olduğu bir ülkede? Bu konudaki hassasiyet en yüksek derecede olmalıdır diye düşünüyor insan ama öyle değil.

Bir reklam: “Allah ve Rasulü’ne karşı savaşıyoruz!” 

Televizyonda, radyoda, internette, sokakta böyle bir reklam olsa ne yaparsınız? Hiçbir şey yapmazsınız. Çünkü, bu ve buna benzer reklamlar zaten hemen hemen her yerde var. Nasıl mı? Bakara Suresi’nin 278. ve 279. ayetlerini okuyunca açıkça anlayacaksınız. 

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer mümin iseniz (sermayeden) arta kalan faizi terkedin. Eğer böyle yapmazsanız Allah ve Rasulü’ne karşı savaşa giriştiğinizi bilin. Şayet tövbe ederseniz sermayeleriniz sizindir. Ne zulmedin ne de zulme uğrayın.” (Bakara 278-279)

Ayette açıkça söylendiği gibi faizcilik, Allah ve Rasulü’ne karşı savaşmaktır. Faizle ilgili televizyonda, radyoda, internette, sokaktaki reklamlar, Allah ve Rasulü’ne karşı savaşanların reklamlarıdır. Bu reklamların sahipleri olan bankalar faizciliğin başlıca merkezleridir ve bu savaşta sürekli daha aşırıya gitmektedirler.

Faiz her zaman ve her yerde haramdır. Peki ya Ramazan ayında? Peki ya Müslümanların yoğun olduğu bir ülkede? Bu konudaki hassasiyet en yüksek derecede olmalıdır diye düşünüyor insan ama öyle değil. Bankalar ‘Ramazana Özel Faiz’ veya ‘Bayram Kredisi’ başlıklarıyla kampanyalar yapıyorlar. ‘Hayırlı Ramazanlar’ yerini bırakıyor 'Haramlı Ramazanlar'a. 

Bu hali gören Müslümanlar ne mi yapıyor? Müslümanların birçoğu bırakın tepki göstermeyi, koşa koşa gidiyorlar Allah ve Rasulü’ne karşı savaşanlara destek olmaya. O kadar ağır bir gaflet çökmüş ki; eğer yarın ‘Bin Aydan Daha Hayırlı Kadir Gecesi Faizi’ kampanyası olursa, bu fırsatı da kaçırmayacaklardır onlar. 

Kim bilir, bazıları da faiz alan bankaların günah işlediğini, faiz veren insanların bu işte günahı olmadığını söylüyorlardır. Yukarıdaki ayetlerde ve faizle ilgili diğer ayetlerde bahsedilenlerin ‘faiz alanlar’ olduğunu düşünerek ‘faiz verenler’in sorumluluğu yok mu gerçekten? Ayette geçen ‘Ne zulmedin ne de zulme uğrayın’ sözünden anlaşıldığı üzere faiz almak zulmetmektir ve faiz vermek zulme uğramaktır. Her ikisi de açıkça yasaklanmıştır. 

Ayrıca farklı isimler ve farklı yöntemlerle karşımıza çıkan faiz türleri de haramdır. Allah’ın Rasulü (SAV), Veda Hutbesi’nde şöyle buyurmuştur: “Allah’ın emriyle faizcilik yasaktır. Cahiliyeden kalma bu çirkin adetin her türlüsü ayağımın altındadır.”

Allah ve Rasul’üne karşı savaşanlara karşı nasıl savaşılır? Bu savaşta ateşli silahlar kullanılmamaktadır. Allah ve Rasul’üne karşı savaşanların silahı faizdir. Allah ve Rasul’ünün tarafında olanların silahı ise faizden uzak durmak, faize bulaşmamaları için insanları uyarmak, sadaka vermek, zekatı hakkıyla vermek, ihtiyacı olanlara borç vermek, faize bulaştıysa tövbe edip bu günahı tekrar işlememektir.

yeni akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum