Ramazan'da da kan verilebilir

Ramazan'da da kan verilebilir

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Ramazan'da düşen günlük kan bağışı oranını arttırmak için iftar sonrasında kan bağışı yapılabileceğini belirtti.

Kan bağışının Ramazan ayında düştüğünü ifade eden Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, "Bunun çeşitli nedenleri var. Her ne kadar kan vermek orucu bozmasa da bu yönde yanlış bir inanç var. Ayrıca bünyenin yorgun düşmesi ve sıcaklarda kan bağışının azalmasına yol açıyor" diye konuştu.
 
Akar, ihtiyaç duyulan kanın yüzde 85'ini Türk Kızılayı'nın karşılayabildiğine ifade ederek, Ramazan'da kan bağışı sayısının yüzde 45 azalmasının beklendiğini söyledi.
 
Günlük ortalama kan bağışının 3 bin 500'e düştüğüne işaret eden Akar, Ramazan'da da ihtiyaç duyulan kan bağışının karşılanması için kan ekiplerinin çalışma şeklini değiştirdiklerini belirtti.
 
Akar, "İnsanlar orucunu açıp, kent meydanına çay içmeye indiğinde yanlarında bir Kızılay kan alma birimi görecekler. Mobil araçlarımız da gece boyunca faaliyette olacak" diye konuştu.
 
Kan bağışının insan vücuduna etkisinin sadece 20 dakika olduğunu, gereken sıvının, şekerin alınması halinde hiçbir sorun kalmadığını hatırlatan Akar, Ramazan ayında iftardan sonra kan vermeye sağlık açısından da hiçbir engel bulunmadığını söyledi.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.