Ramazan'da böbrek sağlığına özen gösterin

Ramazan'da böbrek sağlığına özen gösterin

Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesiyle oruç tutanların günde 16 saati bulan susuz kalma durumu, bazı kişilerde ürolojik sorunlara ve böbrek sağlığının bozulmasına yol açabilir.

Bu dönemde iftar ve sahur vakitlerinde yeterli su tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Üroloji Bölümü Op. Dr. Egemen İşgören, böbrek sağlığı için Ramazan ayına özel tavsiyelerde bulundu.

Oruç tutan böbrek hastaları için risk artıyor

Sıcak havaların etkisiyle susuz kalmak kaçınılmaz oluyor. Böbrekler için susuz kalmak risklidir ve böbrek hastalarının bu ayda oruç tutarken daha dikkatli beslenmesi gerekir. Bu durumlarda hasta ile doktor sürekli görüşerek tavsiyelerde bulunmalıdır.

İftarda bol bol sıvı tüketim

Böbrek rahatsızlığı bulunan hastaların çoğunluğunda susuz kalmaya bağlı olarak böbrek yetmezliği riski vardır. İftardan sonra güç de olsa ortalama 3 litre sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sahura kalkmadan oruç tutmak böbrekleri zorluyor

Böbrek sağlığı için oruç tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında iftarda ağır yemeklerden kaçınılmak gelir. Aşırı protein içeren gıdalar, çok tuzlu turşular ve salamura besinler böbreklere zarar verir.

Oruç tutarken yapılan en önemli hatalardan birisi sahura kalkmamaktır.  Sadece iftarda ve sonrasında yemek yiyerek, sahura kalkmadan oruca başlamak sağlık açısından sakıncalıdır. Sahura kalkmayan bir kişide vücudun susuz kalma süresi artar. Sıcak havada çok terleyen ve idrarla çok fazla tuz kaybeden böbrek hastaları bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları yaşayabilir.

Tuz tüketimi önem taşıyor

Bir kişinin günlük tüketmesi gereken tuz miktarı 5 gramdır. Bu sebepten oruç tutan kişiler iftar ve sahur arasında yedikleri yiyeceklerden 5 gram tuz tüketmeleri gerekir. Ancak önemli olan bir ayrıntı tuzu yeteri miktarda suyla almalarıdır. Bu nedenle de oruç tutan bireylerin böbrek sağlıklarını korumaları adına iftar ve sahur arasında 2,5-3 litre su içmeleri önemlidir.

Yasemin.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.