Ramazan'da başınızın ağrımaması için sahur yapın

Ramazan'da başınızın ağrımaması için sahur yapın

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Dr. Türkan Acar, Ramazan ayında sahur yapılması halinde alçılığın sebep olduğu baş ağrılarının yaşanmayacağını söyledi.

Dr. Türkan Acar, Ramazan ayı ile birlikte oruç tutanların da uzun süre aç kalmaya bağlı baş ağrılarına maruz kaldığını belirtti. Önümüzdeki birkaç yıl daha Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, sahur ve iftar vakitleri arasındaki sürenin uzun olması, sıcak hava ile birlikte baş ağrısı sıklığını artırdığını vurgulayan Acar, "Açlık, migren hastaları için baş ağrısını tetikleyen en sık ikinci nedendir. Bu nedenle migren hastaları mutlaka sahur yapmalı ve bol sıvı tüketmelidir. Ayrıca, kafein ve çay tüketimi sınırlandırılmalı, iftar vakitlerinde ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Oruç dönemi öncesi tedavi planlanması ve önlemler için mutlaka bir nöroloji hekimi ile görüşülmelidir." diye konuştu.
 
KLİMA DA BAŞ AĞRISI YAPAR
 
Öte yandan, sıcak havalarda serinlemek için uzun süre klimalı ortamda kalmanın da baş ağrılarını tetiklediğini söyleyen Dr. Acar, özellikle migren hastalarının bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Acar, sıcak havaya ve uzun süreli açlık dönemlerine bağlı baş ağrısı sıklığını azaltmak için alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:
 
"Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli, çıkılması zorunlu ise güneşten koruyucu şapka veya şemsiye kullanılmalı; çok sıcak ve nemli bir ortamdan klimalı soğuk bir ortama geçiş gibi ani ısı değişikliklerinden kaçınılmalı, klimaya direkt maruz kalmaktan kaçınılmalı, sıvı tüketimi artırılmalı, yorucu olmayan yürüyüşler gibi düzenli egzersizler yapılmalı."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.