Ramazan'da ağız kokusu minimuma indirilebilir

Ramazan'da ağız kokusu minimuma indirilebilir

Doç. Dr Cenker Koyuncuoğlu, oruç tutarken meydana gelen ağız kokusunun alınacak tedbirlerle minimuma indirilebileceğini ifade etti.

Doç. Dr Cenker Koyuncuoğlu, oruç tutarken meydana gelen ağız kokusunun alınacak tedbirlerle minimuma indirilebileceğini ifade etti. Koyuncuoğlu, "Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşmasını sağlar ve sabah uyanıldığında ağız kokusunun oluşmasını engelleyebilir. Gece yatmadan önce ve sahurdan sonra dişler mutlaka en az iki dakika fırçalanmalıdır. Her gün aşırı miktarda yenilen yumurta, süt ve süt ürünler (özellikle peynir) ağız kokusuna neden olur." dedi.
 
İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Cenker Koyuncuoğlu, Ramazan ayında ağız kokusunun önüne geçmenin yollarını anlattı. 
 
Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, "Ramazan ayında yaklaşık 16 saat tutulan orucun ağız kokusuna neden olabilir. Oruç tutan bireylerde; sindirim kanalındaki birbirini izleyen hareketlerin durmasına bağlı olarak bakteriyel faaliyetler artmaktadır. Ayrıca, vücut birincil olarak şeker (karbonhidrat) kullanarak enerji üretemeyeceğinden organizmanın yedek enerji depolarını kullanmaya başlar. Sonuç olarak oruçlu kişi de ağız kokusu fizyolojik olarak oluşur." dedi.
 
Ağız içerisinde, bakteriler için üreyebilecekleri uygun bir ortam olması durumunda ağız kokusu oluşturmaktadır diyen Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, "Köprü gövdelerinin altlarının dişetini tamamen kapatacak şekilde yapılması, diş taşları nedeniyle oluşan dişeti iltihapları, diş çürükleri, ağızdaki tüm tutucu yüzeyler, eski ve temizlenmeyen protezler gibi sebeplere bağlı olarak ağız kokusu oluşturur. Sistemik rahatsızlıkların da ağız kokusuna neden olabileceği unutulmamalı." diye konuştu. 
 
Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yollarını Koyuncuoğlu şöyle sıraladı: "Gece yatmadan önce ve sahurdan sonra dişler mutlaka en az iki dakika fırçalanmalıdır. 
 
Dil yüzeyi girintili ve çıkıntılıdır. Bu derin çukurlarına yerleşen bakteriler, tükürük ve besinlerden gelen proteinleri ağız kokusunun sebebi olan bileşiklere parçalar. Bu nedenle mümkün olabildiği kadar dışarıya çıkarılan dilin arka kısmından başlayarak öne doğru süpürme hareketi ile dil fırçalanmalıdır. Ayrıca dil kazıyıcılarıyla da dil temizliği sağlanmaktadır. 
 
Ağız gargaraları tek başlarına ağız kokusunu önleyemezler. Özellikle alkol içeren gargaraların ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusunu artırabileceği ileri sürülmektedir. 
 
Hangi diş macununu kullanırsanız kullanın ya da hangi ağız gargarasını kullanırsanız kullanın esas yapılması gereken diş ipi - diş arası fırçası ile fırçalamaya destek olmaktır. 
 
Çinko içeren macunların, gargaraların ve sakızların kullanılması Tip 1 ağız kokusunu önleyebilir. 
 
Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşmasını sağlar ve sabah uyanıldığında ağız kokusunun oluşmasını engelleyebilir. 
 
Tarçın ağız kokusunu önlemede önemli bir etkendir. İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın eklenebilir. 
 
Ceviz, yeşil çay ve tuzlu su ağız kokusunu kısmen engellemektedir. Her gün aşırı miktarda yenilen yumurta, süt ve süt ürünler (özellikle peynir) ağız kokusuna neden olur."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.